Home / Nieuws / Archeologisch bezoekerscentrum in Itteren geopend

Archeologisch bezoekerscentrum in Itteren geopend

De officiële opening van het archeologisch bezoekerscentrum in Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren, vrijdag 6 maart, heeft louter enthousiaste reacties opgeleverd.

Het korte, gevarieerde programma van drie kwartier, viel in de smaak bij de ongeveer honderd genodigden. De (papieren) deur van het nieuwe bezoekerscentrum werd geheel in historische stijl open gebeukt met een stormram gedragen door gouverneur Theo Bovens, wethouder Gert-Jan Krabbendam van Maastricht en directeur Kees van der Veeken van Consortium Grensmaas.

Gouverneur Theo Bovens wees in zijn toespraak op het grote belang van de hoogwaterbescherming die het project Grensmaas heeft opgeleverd met als mooie bijvangst duizenden archeologische vondsten die in wisselexposities aan bod komen in Hartelstein.

Theo Bovens
Theo Bovens tijdens zijn toespraak

Wethouder Gert-Jan Krabbendam van Maastricht benadrukte dat de archeologische toonkamer in Hartelstein nieuwe kansen oplevert voor de leefbaarheid van Itteren en Borgharen. De combinatie van recreatie en laagdrempelige historie biedt volop kansen voor de aantrekkingskracht van beide dorpen op fietsers en wandelaars. Op termijn worden er in het RivierPark Maasvallei, met Itteren en Borgharen als bijzondere pareltjes, een miljoen recreanten per jaar verwacht.

Directeur Kees van der Veeken van Consortium Grensmaas onderstreepte nog eens het belang van samenwerking tijdens de uitvoering van zo’n megawerk als het project Grensmaas.

Hij herinnerde aan de oproepen van gouverneur Bovens in de afgelopen jaren dat Limburg meer zelfvertrouwen en trots moet uitstralen. “De gouverneur heeft gelijk. Ook de archeologische vondsten van het project Grensmaas bewijzen hoe belangrijk de rol van Limburg door de eeuwen heen is geweest. Belangrijker dan Amsterdam waar boeren pas na 1200 zijn begonnen met het afgraven van veen,” zo citeerde Van der Veeken een vooraanstaand archeoloog.
Het archeologisch bezoekerscentrum is het resultaat van samenwerking tussen de gemeente Maastricht, de provincie Limburg en Consortium Grensmaas. De eerste expositie staat in het teken van de Maas met vondsten in- en nabij de rivier van archeoloog Jan Roymans.

stormram
Het gebruik van de stormram
Top