Home / Nieuws / Vloedmerken gezocht

Vloedmerken gezocht

De hoogwatergolven van de Maas zorgen al bijna een eeuw lang voor zichtbare stukjes historie in Limburgse dorpen en steden.

Op gevels van woningen, via speciale monumentjes of gewoon inkepingen in bomen hebben inwoners de hoogste waterstand tijdens overstromingen van 1926, 1993, 1995 en ook 2021 vastgelegd. Incidenteel vind je ook nog vloedmerken van eerdere overstromingen terug. RivierPark Maasvallei is bezig met een inventarisatie van die zogenaamde vloedmerken. Inmiddels zijn er met hulp van inwoners al tientallen getraceerd.

Vloedmerk
Vloedmerk in Geulle aan de Maas

Katrien Schaerlaekens van het RivierPark Maasvallei: “Als we een compleet beeld hebben, denken we erover een thema-fietsroute te starten waarin die vloedmerken centraal staan. Dan krijgen mensen een beeld en ook de beleving wat de impact van hoogwaters werkelijk is.”
De vloedmerken in dorpen en steden langs de Maasoevers tussen Maastricht en Maasgouw kunnen worden aangemeld via info@rivierparkmaasvallei.eu
Overigens blijkt uit recente cijfers dat de grensoverschrijdende natuur van het Grensmaasgebied inmiddels 1,3 miljoen recreanten per jaar trekt: een miljoen fietsers en 300.000 wandelaars. Daarvan hebben tussen april en oktober 2023 ruim 300.000 recreanten gebruik gemaakt van de veerponten In de Grensmaas om tochten langs beide Maasoevers te maken.

Vloedmerk in Voulwames
Vloedmerk in Voulwames
Top