Home / Nieuws / Vliegtuigresten gevonden in Koeweide

Vliegtuigresten gevonden in Koeweide

Op de Grensmaaslocatie Koeweide in Grevenbicht zijn de resten van een Engels gevechtsvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Een van de motoren, een propeller, de brandstoftank en veel kleinere onderdelen werden aangetroffen tijdens explosievenonderzoek in opdracht van Consortium Grensmaas. Ook werden er in de nabijheid van het vliegtuig bomscherven opgegraven.

Het gaat om een Wellington van de Royal Air Force die in 1941 werd neergehaald door de Duitsers. Zes Engelse militairen verloren bij die crash het leven. Bij het bergen van het vliegtuig en de lichamen na de crash is een deel van het toestel in de grond achtergebleven.

Na de melding van de vondst, is majoor Arie Kappert, de enige bergingsofficier van de luchtmacht in Nederland, naar Grevenbicht afgereisd, om het onderzoek te begeleiden. Kappert: ,,De laatste vlucht van het toestel heeft exact 2.42 uur geduurd. In die tijd heeft het vrijwel zeker z’n lading bommen gedropt boven Keulen.

De Wellington bommenwerper
De Wellington bommenwerper (foto: Wikipedia)

Kappert verschijnt overal in Nederland op het toneel bij de vondst van vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Een bevlogen specialist die het afgelopen jaar de berging van vijf toestellen met stoffelijke resten begeleidde. ,,Ik krijg wel eens opmerkingen of het niet stilaan tijd wordt daarmee te stoppen. Maar je weet niet hoe emotioneel zo’n vondst nog altijd is voor nabestaanden uit Canada, of Amerika. Die mensen kunnen na 70 jaar eindelijk een hoofdstuk afsluiten. De vermissing van hun opa, of oom.”

Kappert laat overigens weten dat de Heemkundevereniging in Grevenbicht eventueel delen van de vliegtuigresten in bruikleen kan krijgen, als er behoefte is aan een blijvende herinnering aan de crash in de vorm van een monumentje of een plekje in een museum.

Consortium Grensmaas werd twee jaar geleden al door Grevenbichtenaar Willy de Bruin getipt om alert te zijn op de aanwezigheid van een vliegtuigwrak met eventueel nog een resterende bommenlading. Willy was ooggetuige van het neerstorten van het toestel. Willy nam de moeite om Consortium Grensmaas een uitgebreid getuigenverslag te leveren.

Top