Home / Nieuws / Uitvoering Maasband van start

Uitvoering Maasband van start

Met de organisatie van een infoavond voor de bewoners is dinsdag 12 juli het startsein gegeven voor de resterende uitvoering van het project Grensmaas in Urmond en Maasband.

Ongeveer vijftig inwoners van met name Maasband kwamen naar café De Witte Börstel in Meers om tekst en uitleg te krijgen over de werkzaamheden aan de rand van hun dorp. De uitvoering start na de vakantieperiode en begint met een stuk rivierverruiming in Urmond en de aanleg van een nevelgeul in Maasband. De dekgrond die daarbij vrijkomt gaat naar de dekgrondberging in Meers. Het zand en grind gaat via de haven in Stein per schip naar het Trierveld om veredeld te worden.

Met de uitvoering en inrichting van het gebied is een kleine twee jaar gemoeid. Na afronding is Maasband, net als eeuwen geleden, weer een eiland in de Maas.

Het begin van de nevengeul is inmiddels afgegraven

Tijdens de infoavond heeft het Consortium toegezegd de inwoners periodiek bij te praten over de voortgang. Daartoe wordt om de zes weken een inloopuurtje georganiseerd in Ut Bakkes, de centrale ontmoetingsplek voor de inwoners van Maasband. Het Consortium heeft daarover een principeafspraak gemaakt met Ut Bakkes. Het eerste inloopuurtje wordt eind september georganiseerd.

De inwoners beloonden de presentatie over de werkzaamheden overigens met een gul applaus. Klik hier om de presentatie over de uitvoering van Maasband te bekijken (6,5 MB).

Consortium Grensmaas biedt (amateur)archeologen overigens de ruimte om voor de start van de graafwerkzaamheden bodemonderzoek te doen. Dat heeft al tot allerlei vondsten geleid tot uit de Steentijd toe.

Detailafwerking van de brug in Maasband
Top