Duurzaam in het kwadraat. Dat is het initiatief van architect Koen Savelkoul om Grensmaastafels op de markt te brengen. Tafels geproduceerd van populieren die de afgelopen jaren het veld moesten ruimen voor de rivierverruimingen in onder meer Nattenhoven, Grevenbicht en Illikhoven. Inmiddels zijn er al zo’n honderd tafels verkocht.
Ze staan in woonkamers, kantoren en horeca in het hele land. Van Maastricht tot Almere. Koen: “Het productieproces hebben we compleet in Limburg geconcentreerd. Van drogen, tot zagen en monteren. Daarbij hebben we ook arbeidswerkplaatsen ingeschakeld.”
Savelkoul heeft nog een voorraad populierenhout die voldoende is voor nog eens honderd tafels. In het najaar gaat een nieuwe campagne van start om die tafels, in alle mogelijke maten en kleuren, ook aan de man te brengen. De tafels zijn overigens het hele jaar door bestelbaar.
De populieren die de afgelopen jaren moesten wijken, worden ruim gecompenseerd door de ontwikkeling van de Grensmaasnatuur, waaronder ook veel nieuwe bomen.
Koen ontpopt zich meer en meer als een ontwerper/architect die natuurlijke materialen uit eigen omgeving gebruikt voor zijn creaties. “De Grensmaas levert een schat aan materialen. Ik ben nu bezig met de uitwerking van plannen om ook zand en grind te gebruiken voor nieuwe producten.”
Als geboren Grevenbichtenaar was Koen al betrokken bij het initiatief tiny objects in dat dorp. Met beeldbepalende elementen moet de band tussen de inwoners en de rivier weer worden aangehaald. Het resultaat? Met een bijdrage uit de Europese subsidiepot verrijzen in Grevenbicht onder meer een uitkijksteiger, een vogeluitkijkpunt en is er al een leerplek in de natuur voor de jeugd gerealiseerd.
Koen Savelkoul benadrukt dat het project Grensmaas een inspiratiebron voor hem is om duurzaam te ontwerpen. “Waarom materiaal van ver weg halen, als het lokaal ook voorhanden is?”
Zie ook www.grensmaastafel.nl