Home / Nieuws / Postuum eerbetoon voor Ad van Mierlo

Postuum eerbetoon voor Ad van Mierlo

Vijf jaar na zijn overlijden, komt er een lijvig boek met 200 gedichten en tientallen voorbeelden van schilderijen en beelden van voormalig rentmeester Ad van Mierlo van Consortium Grensmaas op de markt.

De Susterenaar wordt in het voorwoord van het boek van de hand van Evert Zits en Peet Adams gekarakteriseerd als een kleurrijk veldboeket met een breed scala kunstzinnige talenten. Van Mierlo was in de hele provincie bekend als de man die het overleg met boeren en andere grondbezitters voerde voor de grondverwerving om onder meer het project Grensmaas mogelijk te maken. Hij slaagde er vrijwel altijd in om tot minnelijke oplossingen te komen. Maar Van Mierlo was veel meer dan rentmeester: schrijver, dichter, schilder, beeldhouwer, kunstminnaar, criticus, hulpverlener, dromer en twijfelaar. Hij was ook raadslid en voorzitter van de Heiligdomsvaart.

Ad van Mierlo
De cover van het boek. Inzet: Ad van Mierlo

Susteren had een speciale plek in zijn hart. Veel van zijn gedichten gaan over het dorp. Soms lyrisch, soms dromerig, maar ook kritisch en scherp. Hij verstond de kunst de kleine dingen van het leven te duiden als waar het werkelijk om draait. Liefde en vriendschap maakte hij tastbaar en herkenbaar. Maar in zijn gedichten hekelde hij ook de politieke mallemolen en maatschappelijke misstanden. Van Mierlo dichtte, schilderde en beeldhouwde in stilte. Hij hield er niet van op de voorgrond te staan.

Met de uitgave van het boek 200 gedichten van mich veur dich geven de Natuurvrienden Susteren Ad van Mierlo uiteindelijk toch een podium. “Ad van Mierlo heeft een rijke, culturele erfernis achtergelaten van, over, voor en door Susteren,” zo luidt de conclusie in het voorwoord van het boek. Ad van Mierlo overleed op 12 juli 2017 op 71-jarige leeftijd.

Het boek is te bestellen via NatuurvriendenSusteren@gmail.com. Het kost 28 euro.

Top