Home / Nieuws / Open Grensmaasdag komt eraan

Open Grensmaasdag komt eraan

De derde Open Grensmaasdag komt eraan. Zaterdag 6 juni staan Itteren en Borgharen centraal tijdens de open dag die een uitgebreid beeld biedt van de werkzaamheden van Consortium Grensmaas.

In Itteren spelen alle activiteiten zich af rond de Kasteelhoeve Hartelstein. Voor de vele liefhebbers staan alle hydraulische kranen en ander indrukwekkend materiaal, dat gebruikt wordt bij de rivierbeveiliging en delfstoffenwinning, in het gelid. Alle partijen die betrokken zijn bij de strijd tegen het hoogwater en de natuurontwikkeling langs de Maas, ook die uit Vlaanderen, presenteren zich tijdens een markt op de historische binnenplaats van Hartelstein. Daar is ook een speelcircuit uitgezet voor de jeugd. Die jeugd kan ook mee met een ritje in een dumper of een truck, waarvoor een speciale route is uitgezet.

opendag-120915144

Het beschilderen van grindstenen gaat wegens groot succes tijdens de vorige Grensmaasdag op herhaling

Uiteraard kunnen bezoekers eveneens het indrukwekkende grinddepot en de werkhaven in Itteren bekijken. In de werkhaven ligt een grote passagiersboot afgemeerd die vijf keer een tochtje maakt naar Bosscherveld, waar baggermolen De Friesland volgend jaar weer aan de slag gaat met de resterende grindwinning.
In Itteren zijn ook doorlopend presentaties over de uitvoering van het project Grensmaas en kunnen een foto-expositie en een van de skeletten uit het paardengraf van Borgharen worden bekeken.

Een echte Amerikaanse schoolbus pendelt op en neer tussen Itteren en Borgharen. In Borgharen staan gidsen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer klaar om bezoekers te begeleiden tijdens wandeltochten door het natuurgebied, dat op vrijdag 5 juni officieel wordt geopend door gouverneur Theo Bovens.

Elke bezoeker van de Open Dag krijgt twee consumptiebonnen. De open dag begint om 10 uur en duurt tot 17 uur. Consortium Grensmaas, Rijkswaterstaat Maaswerken, Ark, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten tekenen voor de organisatie.

Top