Home / Nieuws / Veertrap Urmond krijgt koninklijke entree

Veertrap Urmond krijgt koninklijke entree

De oude Namense veertrap aan de Maasoever in Urmond is weer blootgelegd. Een grote groep vrijwilligers heeft zaterdag 2 mei de handen uit de mouwen gestoken om de historische trap weer voor iedereen zichtbaar te maken. Dat is in goed overleg met Consortium Grensmaas gebeurd. Urmond is een van de locaties waar het Consortium de komende jaren nog aan het werk moet als onderdeel van de rivierbeveiliging.

Het blootleggen van de trappen is een van de eerste voorbodes van het historisch festival Urmond dat zondag 7 juni op het programma staat met onder meer een historische stoet en een weidefeest. Een andere voorbode van dat festival is de presentatie van een boek over Urmond in 1815, nu tweehonderd jaar geleden. De Stichting Vrijheid Urmond organiseert het festival.

De veertrap speelt 7 juni trouwens nog een belangrijke rol. In het kader van het herleven van een stukje historie uit 1815, wordt koning Willem I via die trap met alle egards verwelkomd door de bevolking. Een herinnering aan het feit dat de koning op de dag af twee eeuwen geleden echt op bezoek was in de Westelijke Mijnstreek.

veertrap

De blootgelegde veertrap die meteen een koninklijke entree wacht

Top