Home / Nieuws / De architect over zijn brug

De architect over zijn brug

Architect en bruggenontwerper pur sang. Dat is de Amsterdamse architect Thijs Verburg. Over de hele wereld staan bruggen van zijn hand. Tot in China en Australië toe.

Maar ook in Nederland. De prijswinnende brug bij de Arena in Amsterdam bijvoorbeeld. En nu dan de Hoxweerdbrug in Maasband. Verburg: “Ik ben heel tevreden. Het is echt een brug voor de bewoners, ingetogen en ondergeschikt aan het landschap dat fantastisch mooi wordt. Met een apart wandel- en fietspad aan de zuidkant, waar de mensen het water zien aankomen. En met pijlers die door hun typische vorm als het ware meegaan met de stroomrichting van het water.”

brug
De brug is klaar. De hoogwatergeul en het omringende landschap moeten nog afgewerkt worden

Verburg kiest bijna lyrische woorden voor de Hoxweerdbrug. Hij vertelt over de mooie wijze waarop de zon straks schijnt over de vlakken van de brugpijlers.

Over de rechte lijn van de brug en de samenspraak met de inwoners over het ontwerp. En hij is complimenteus over Consortium Grensmaas dat zijn ontwerp tijdens de bouw in ere heeft gehouden. “Dat doen lang niet alle opdrachtgevers.”
Uiteraard is Verburg aanwezig bij de opening van zijn brug in Maasband. “Een brug die landschappelijk heel mooi ingepast is. En een brug die ook wil uitstralen dat de gebruikers, door het aparte fiets- en wandelpad, lief zijn voor elkaar.”

Top