Home / Nieuws / Wandelen in Maasdal: ‘een bijna hemelse ervaring’

Wandelen in Maasdal: ‘een bijna hemelse ervaring’

“En toen wandelden we de Maasvallei in en kwamen we in Illikhoven. Ik had er nog nooit van gehoord. Maar het was er prachtig. De dorpsstraat lag wat te dromen in de zon, de huizen waren er oud en de tuinen lommerrijk. Er was een café met de carnavalsprinsen aan de muur en zelf gebakken karamelcake bij de koffie. Even verderop stroomde de Maas en was de grens met België. Over de dijk, vanuit Visserweert, kwamen wandelaars zonder haast aan gekuierd. Het was niet de hemel, maar het kwam wel in de buurt.”

Deze lyrische ontboezeming over de Grensmaas bij Illikhoven / Visserweert doet Britta Schmidt van Wandelnet Nederland. Zij liep onlangs de Drielandenwandelroute, opgezet door de gemeente Echt-Susteren.

Illikhoven
Het panorama van de Maas bij Illikhoven

Een paar hoogtepunten van die route? Een heuse oorlogskazemat, het verhaal over het Duitse Selfkant dat na de tweede wereldoorlog enige tijd aan Nederland toebehoorde, natuurgebieden het Hout en het Körbusch, het fantastische uitzicht op de Grensmaas bij Illikhoven en Visserweert, de beeldentuin en de basiliek van Susteren.

De wandelroute is gelardeerd met horecavoorzieningen en veel infoborden. Echt-Susteren zet stilaan de toon met het zogenaamde knopenlopensysteem. Op elke knooppuntpaal staat een uitsnede van de routekaart en er is een gratis te downloaden wandelapp. Verdwalen kan dus niet meer.

Inmiddels vindt er overleg plaats om de aanpak van Echt-Susteren navolging te geven in het hele grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei. Inderdaad, zodat wandelen langs de Grensmaas, met alle info over routes en spannende struinpaden, overal een bijna hemelse beleving wordt.

Top