Home / Nieuws / Programma open Grensmaasdag rond

Programma open Grensmaasdag rond

Het programma voor de open Grensmaasdag op zaterdag 18 juni is rond en biedt een scala aan activiteiten in en rond de grote werkhaven in Trierveld, aan de noordrand van Schipperskerk. De dag is een coproductie van Consortium Grensmaas en Rijkswaterstaat Maaswerken.

Twee rondvaartboten met een totale capaciteit van zo’n 450 passagiers zijn present voor een vaartochtje, die de passagiers onder meer meeneemt richting de sluis in Born. De passagiers kunnen beleven hoe het is om in de sluis geconfronteerd te worden met een verval van ruim elf meter.

In de haven van Trierveld kunnen bezoekers ook een kijkje nemen op een klassiek en een modern grindschip.

Ook is het mogelijk om met een treintje een trip rond de hele werklocatie te maken, met haltes bij het uitkijkpunt bij Schipperskerk en de hoogwaterbrug bij Visserweert. In Visserweert zijn natuurexcursies.

De hoogwaterbescherming die het project heeft opgeleverd, komt eveneens aan bod.

Materieel van dichtbij te bekijken tijdens open Grensmaasdag

Ook archeologie maakt deelt uit van de Open Grensmaasdag. Bezoekers krijgen de primeur van een reconstructietekening van een nieuwe, nautische vondst bij de Grensmaas. Uiteraard zijn er ook wapentuig, landbouwvoorwerpen en visgerei vanaf de vroege middeleeuwen te bekijken. Materiaal dat tijdens de afgravingen boven water is gekomen.

De grindproducenten en aannemers binnen het Consortium presenteren zich in woord en beeld. Ook zijn de eindproducten van de grindwinning te bekijken. Uiteraard is van nabij een blik mogelijk op de tientallen kranen, dumpers en ander imposant materieel dat wordt ingezet bij het project Grensmaas. Een infomarkt met ruim 30 kramen biedt gemeenten, natuurorganisaties, regionale kunstenaars en producenten van streekgerechten de gelegenheid zich te presenteren.

Grensmaasdag
Dit soort archeologische vondsten zijn ook te bekijken tijdens de open dag

Voor de jeugd is er een uitgebreide speelhoek ingericht met springkussens. Ook kunnen kinderen schilderen en staat er een make up team klaar. Grote trucks staan klaar om de kinderen een rondritje aan te bieden.

Voor een rustmoment zijn er twee terrassen ingericht met in totaal zo’n 600 zitplekken.

De toegang tot de open Grensmaasdag is gratis en elke bezoeker krijgt twee consumptiebonnen.

Top