Home / Nieuws / Onderzoek universiteit: hoe bewust zijn inwoners over risico overstromingen

Onderzoek universiteit: hoe bewust zijn inwoners over risico overstromingen

Het is alweer bijna 24 jaar geleden dat ook Itteren en Borgharen grotendeels blank kwamen te staan tijdens de overstroming van december 1993. Inmiddels is de veiligheid fors verbeterd door de aanleg van nieuwe dijken en de uitvoering van het project Grensmaas.

Toch blijft altijd het risico dat volgende week, volgend jaar of in 2020 een nieuwe overstroming opnieuw voor grote schade zorgt en zelfs mensenlevens eist. Het Instituut voor Milieuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt in het kader van een Europese studie (CAPFLO) hoe  inwoners en overheden samen alert kunnen blijven op het risico van een nieuwe overstroming.

In het kader van dat onderzoek organiseert de universiteit op zondag 7 mei 2017 in Borgharen een bijeenkomst voor alle inwoners van de Maasgemeenten in Zuid-Limburg.  Opzet is de kennis van inwoners over hoogwater en overstromingen te delen en te actualiseren.

De bijeenkomst begint om 14 uur in Gemeenschapshuis De Haarderhof in Borgharen. Eerst is er een wandeling die leidt langs locaties met foto’s van de overstromingen van 1993 en 1995. Tijdens die wandelingen vertellen inwoners hun verhaal over die overstromingen.

Om 16 uur zijn er in Haarderhof interactieve presentaties van vertegenwoordigers van onder meer gemeente, waterschap, veiligheidsregio en Rijkswaterstaat over actuele overstromingsrisico’s. In de Haarderhof is ook een expositie over het hoogwater van 1993 en 1995.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via een mail naar douwe.de.voogt@vu.nl of telefonisch: 020 598 1721.

Itteren in 1995
Itteren in 1995
Top