Home / Nieuws / Nieuwe Grensmaasopera komt eraan

Nieuwe Grensmaasopera komt eraan

De werklocatie Trierveld nabij Schipperskerk in de gemeente Sittard-Geleen wordt het decor van een tweede Grensmaasopera. Er komen zes open lucht uitvoeringen in het laatste weekeinde van juni en het eerste weekeinde van juli 2021.

Na maandenlang overleg heeft Consortium Grensmaas ingestemd met het verzoek van het gezelschap Opera Compact om medewerking te verlenen aan de open lucht uitvoeringen van de opera Rusalka van de Tsjechische componist Antonin Dvorak.

Die wereldberoemde opera is gebaseerd op het sprookje van de kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen. Opera Compact komt met een eigen bewerking: De kleine zeemeermin aan de Maas. De provincie Limburg heeft inmiddels subsidie toegezegd. Lokale overheden en bedrijfsleven worden nog benaderd voor sponsoring. Er is ruimte voor maximaal 500 bezoekers per voorstelling. Ook als de coronaregel van anderhalve meter afstand dan nog van kracht is, gaat de opera door. Alle uitvoeringen spelen zich af in de avonduren. Er wordt nog gedacht over een speciale kindervoorstelling.

Grensmaasopera
Het decor van de tweede Grensmaasopera

Artistiek leider Sybrand van der Werf en zakelijk leider Fenna Ograjensek zijn dolblij met de samenwerking met Consortium Grensmaas. “Samen kunnen we het publiek op een verrassende manier laten zien, hoe het project Grensmaas het Limburgs landschap verandert, nieuwe natuur creëert en de veiligheid verbetert. We willen de opera op een speelse, toegankelijke en aansprekende manier neerzetten met een duidelijk verbinding met de Maas.”

Voor de uitvoering wordt een tribune opgebouwd aan de oostelijke kant van de grote werkhaven. Het water, de gindverwerkingsinstallaties en het grinddepot vormen het decor van de opera.

Een kamerorkest van twintig man, vijf solisten en tientallen figuranten vormen de cast van de opera. Ook het regionaal verenigingsleven wordt bij de uitvoering betrokken. Dat was een van de voorwaarden van het consortium. Dans- en toneelgroepen, maar ook watersportverenigingen uit Sittard-Geleen en omgeving krijgen de mogelijkheid om in de programmering een plekje te krijgen.

Grensmaasopera
Beeld van de Grensmaasopera in 2016 in Itteren

De kleine zeemeermin vertelt het verhaal van de grenzeloze liefde tussen zeemeermin Rusalka en een prins. De grove lijnen van de uitvoering staan vast en worden de komende maanden tot in detail uitgewerkt. Er zijn inmiddels contacten gelegd met Limburgse theaters om de uitvoeringen in de programmering op te nemen en mede voor de kaartverkoop te zorgen.

In 2016 werd op de werklocatie in Itteren zes keer het klankspektakel De Grensmaas vertelt uitgevoerd onder leiding van Paul Coenjaarts. Die eerste Grensmaasopera werd uitgeroepen tot een van de mooiste culturele producties van dat jaar.

Cultuurwethouder Andries Houtakkers van de gemeente Sittard-Geleen: “Fantastisch dat we zo’n bijzondere productie aan het cultureel programma van de stad mogen toevoegen. En mooi dat het verenigingsleven daar ook een rol in krijgt. Zo verbindt cultuur.”

Top