Home / Nieuws / Krachtpatser

Krachtpatser

Zo’n honderd miljoen ton grond wordt er tijdens de uitvoering van het project Grensmaas verzet. Een immense hoeveelheid. Daarvoor zijn krachtpatsers nodig. Een mooi voorbeeld van zo’n krachtpatser is de Komatsu die sinds kort bij Consortium Grensmaas wordt ingezet. De machine is afkomstig van Boskalis, een van de aandeelhouders van het Consortium. Gewicht 111 ton. Er gaat 1360 liter diesel in de tank. Door toepassingen van hypermoderne technologie is de uitstoot van stikstofoxyden echter minimaal. Net als het geluidsniveau. Duurzaamheid staat zowel bij het Consortium als bij Boskalis hoog in het vaandel.

De Komatsu staat op één meter brede rupsplaten en heeft een reikwijdte van meer dan elf meter. De graafdiepte is zo’n acht meter. Een hap van de graafbak is goed voor 20 ton zand en grind. Met tweeënhalve graafbak heeft de Komatsu ook de grootste truck bij het Consortium in een mum van tijd volgeladen.

Grootste voordeel van deze mastodont? De tijdwinst. Zijn voorganger, een Cat 365C had er vier volle bakken voor nodig om een truck te laden. Dat leverde 35 volle trucks per uur op. De Komatsu zorgt in dezelfde tijd voor zo’n 50 volle vrachtauto’s. Dat is mede de reden waarom het werk in Geulle aan de Maas voorligt op de planning.

Logisch dus dat de Komatsu ook op overige werklocaties van het project Grensmaas aan de slag gaat.


komatsu

^ De Komatsu in actie in Geulle aan de Maas. (foto Jac Beekers)

Top