Home / Nieuws / Inwoners omarmen natuur

Inwoners omarmen natuur

Negentig procent van de inwoners van de Limburgse en Vlaamse Maasgemeenten is in z’n nopjes met de nieuwe natuur langs de Grensmaas in het RivierPark Maasvallei tussen Maastricht en Maasgouw.

Dat is een van de eerste uitkomsten van een uitgebreide enquête die de afgelopen maanden is gehouden in de Limburgse en Vlaamse grensstreek. Bewoners kregen een reeks vragen voorgehouden hoe ze de natuurontwikkeling langs de rivier beleven.

Ongeveer 87 procent van de inwoners blijkt zelf met regelmaat gebruik van de natuur te maken om te wandelen en te fietsen. Negentig procent van de ondervraagden is dan ook van mening dat die nieuwe natuur beschermd moet worden.

Grensmaasnatuur
Veel bewoners zoeken zelf ook de ontspanning in de Grensmaasnatuur

De uitkomsten van de enquete, die de in juni volledig gepresenteerd worden, zijn in lijn met de debatten tijdens het webinar Maas in Beeld op vrijdag 21 mei. Tijdens dat online debat, gevolgd door veel belangstellenden uit heel Nederland en België, stonden de uitkomsten van het grootschalig onderzoek Maas in Beeld van Gijs Kurstjens en Kris van Looy centraal. Uit dat onderzoek bleek vorig jaar dat de Grensmaasnatuur floreert en flora en fauna zich explosief ontwikkeld hebben.

Het RivierPark Maasvallei kende het afgelopen jaar, mede onder invloed van de coronacrisis, een massale toeloop van recreanten. Voor de natuuronderzoekers Kurstjens en Van Looy is de grote belangstelling en waardering voor natuur om de hoek hét bewijs dat hun pleidooi voor uitbreiding van het huidige RivierPark Maasvallei van 2500 ha, tot een nieuw aaneengesloten natuurgebied van zo’n 5000 ha, echt hout snijdt.

debat
Beeld van het debat dat online te volgen was
Top