Home / Nieuws / Hartelstein ongeslepen diamant

Hartelstein ongeslepen diamant

De kasteelhoeve Hartelstein in Itteren heeft alle potentie om uit te groeien tot een grensoverschrijdend, recreatief knooppunt met een brok historie, het toekomstig archeologisch bezoekerscentrum en de Grensmaasnatuur als ijzersterke troeven.

Door het project Grensmaas en de komst van een permanente archeologische expositie heeft Hartelstein de kans zich te manifesteren als een sympathieke, maatschappelijk geëngageerde (opvang van dak- en thuislozen), ongepolijste diamant, waar de nadruk niet louter op commerciële doelstellingen ligt.

Hartelstein
Kasteelhoeve Hartelstein

Dat is de conclusie van een omgevingsvisie over Hartelstein die in december is gepresenteerd. Daartoe moet Hartelstein zich wel meer uitnodigend presenteren aan recreanten.

Dat kan door een aantrekkelijker aankleding van het gebouwencomplex met markant groen, een moes- en pluktuin, aandacht voor de kasteelresten en situering van de entree van kringloopcentrum, horeca en archeologisch bezoekerscentrum aan de voorzijde van de hoeve. Maar ook met folders, doortrekken van het fietspad tot aan de hoeve, een betere bewegwijzering en public relations via internet.

Als Hartelstein erin slaagt de huidige aardappelschuur aan het complex toe te voegen, biedt dat extra kansen. In het gebouw zouden kunstexposities, muziekuitvoeringen en theatervoorstellingen kunnen worden georganiseerd.

Top