Een grote grindsteen, afkomstig van het project Grensmaas, herinnert sinds enkele weken aan een vergeten moord in Maasbracht in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. De steen aan de Kruisweg is het symbool van de viering van 75 jaar bevrijding in het Maasdorp.
Op de steen vermeldt een plaquette de tekst: Gerard Mestrom (Sjieërke), zijn vrijheid kwam te laat. Mestrom is op 28 december 1944 op de St. Joosterweg zonder enige reden om het leven gebracht door drie kogels, van dichtbij afgeschoten. Hij was 33 jaar. Een Duitse onderofficier wordt door meerdere getuigen aangemerkt als dader, maar is nooit gestraft en kan na de oorlog zijn leven gewoon voortzetten in Duitsland.
De steen is zaterdag 28 december onthuld door burgemeester Stef Strous van Maasgouw en nabestaanden van Gerard Mestrom. Aan de onthulling ging een ontroerende en soms emotionele bijeenkomst vooraf, waarbij ook na 75 jaar nog tranen vloeiden.
Het verhaal van Gerard Mestrom is 75 jaar een vergeten verhaal geweest. Oud-leraar Louis Krekelberg uit Maasbracht en zijn dorpsgenoot Toon Smeets hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de toedracht van het incident en zijn blijven ijveren om de zinloze moord op Mestrom tot symbool te maken van zinloos oorlogsgeweld. Hun vasthoudendheid had uiteindelijk succes. Met de Grensmaassteen als monument dat tot in lengte van dagen moet herinneren hoe belangrijk vrijheid is. De 92-jarige Krekelberg: “Op mijn leeftijd wil je graag dossiers afsluiten. Dit was een van mijn belangrijkste dossiers met een open einde.”
De Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden heeft uiteindelijk het initiatief genomen om de moord op Mestrom aan de vergetelheid te onttrekken en kreeg daarvoor alle medewerking van de gemeente Maasgouw. Voor de grote grindsteen deed de heemkundevereniging een beroep op Consortium Grensmaas, dat van alle kanten veel lof kreeg voor zijn medewerking aan de realisatie van het monument.