Home / Nieuws / Grensmaasopera in de steigers

Grensmaasopera in de steigers

Een kleine drie maanden voor de première op vrijdag 25 juni zijn de hoofdlijnen voor de zes uitvoeringen in Trierveld nabij Schipperskerk in Sittard-Geleen uitgewerkt.

“We gaan nu aan de slag om dat raamwerk nader in te vullen, zodat we een onweerstaanbaar mooie opera kunnen brengen, waar jong en oud van genieten,” aldus artistiek leider Sybrand van der Werf van Opera Compact.

Grootste zorgpunt tijdens de voorbereidingen zijn de Coronarichtlijnen. De omvang en de bouw van de tribune met een capaciteit van 500 zitplaatsen moet daarop afgestemd worden. Er is inmiddels gekozen voor een tribune die voldoende afstand tussen elke bezoeker garandeert. Bovendien is er een systeem bedacht van veilige bubbels voor groepjes bezoekers. Van der Werf: “We bieden Covidproof zitplaatsen en zorgen ook met de verdere omlijsting voor een superveilig evenement. Het blijft altijd in een glazen bol kijken maar in combinatie met de vaccinaties en de mogelijke versoepelingen die op stapel staan, zijn we ervan overtuigd dat de opera gewoon door kan gaan.”

Sybrand van der Werf
Artistiek leider Sybrand van der Werf (rechts)

De voorbereidingen vorderen inmiddels gestaag. Het muziekarrangement is klaar, het orkest is geformeerd, de dirigent is gekozen en de hoofdrolspelers zijn volop bezig met de repetities. “Van die muziek alleen al word je heel blij,” zegt Sybrand van der Werf.

Ook is er brede samenwerking gezocht met het lokale en regionale onderwijs. Opera Compact is een erkende leerinstelling voor studenten van het MBO. Tien stagiaires van het Vista College, de Zuid-Limburgse MBO-onderwijsinstelling, helpen mee bij de voorbereidingen. Heel bijzonder: de 16-jarige Luuk Bellemakers uit Berg aan de Maas, tweedejaars student van de acteursopleiding van het Vista, mag als regieassistent van Sybrand van der Werf opereren. “Het is een supertalent met een volwassen kijk op alles wat met acteren te maken heeft”, benadrukt de artistiek leider van Opera Compact.

Top