Home / Nieuws / Burgemeester Maaseik pleit voor gezamenlijke aanpak waterveiligheid

Burgemeester Maaseik pleit voor gezamenlijke aanpak waterveiligheid

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik gaat met de gemeente Echt-Susteren en Consortium Grensmaas het overleg aan om de haalbaarheid van de uitvoering van de zogenaamde Rug van Roosteren te bespreken.

Tollenaere kondigt dat onder meer aan in een interview op de Vlaamse tv-zender TVL. Volgens de burgemeester kan de komst van een rivierverruiming, eventueel in combinatie met de aanleg van een waterbekken, net voor het verschil zorgen om de regio Roosteren/Maaseik in de toekomst te behoeden voor een watersnoodramp met een groot risico op dodelijke slachtoffers en een waterpeil dat reikt tot aan de slaapkamers van woningen.

De Pater Sangersbrug in juli 2021
De Pater Sangersbrug in juli 2021

Tollenaere blikt op TVL terug op het extreme hoogwater van juli 2021. Voor Maaseik was het toen ook kantje boord. Het water klotste in Heppeneert zelfs over de rand van de dijken.

Die waterbom, zoals de Vlamingen dat hoogwater aanduiden, zorgde voor een stroomversnelling van de plannen voor de bouw van een nieuwe brug tussen Roosteren en Maaseik. Een brug die minder wateropstuwende effecten heeft dan de huidige Pater Sangersbrug. Maar Maaseik wil alle mogelijkheden benutten om het waterpeil bij overstromingen verder te verlagen. “We zijn uiterst alert. Een nieuwe catastrofe kan zich morgen alweer aandienen,” aldus Tollenaere.
Consortium Grensmaas heeft op verzoek van de provincie de aanvullende maatregelen in Roosteren in beeld gebracht. Complicerende factor vormt het waterwingebied langs de Maas in Roosteren.

 

Top