Home / Nieuws / Boerderijverplaatsing

Boerderijverplaatsing

Hij is uitermate tevreden. Jos Fuchs zit sinds deze zomer in een spiksplinternieuw agrarisch bedrijf aan de Schinkenkuildeweg aan de rand van Grevenbicht. Met een hypermoderne stal voor zijn 150 melkkoeien en 150 stuks jongvee. En uiteraard mét een mooi, ruim woonhuis.

Bij de presentatie van de plannen voor het project Grensmaas was het duidelijk dat de familie Fuchs het oude, agrarische bedrijf aan de Ruitersdijk in Trierveld moest verlaten. De gebouwen liggen in het te vergraven werkgebied. Aanvankelijk speelde Fuchs met het plan om dan ook maar helemaal te verkassen. Emigreren dus. Canada, de Verenigde Staten, of Denemarken. ,,Maar mijn echtgenote wilde niet mee.” Even kwam ook nog Groningen, of Flevopolder in zicht. Ook die opties ketsten af. ,,De sfeer is daar toch heel anders dan hier.” Uiteindelijk werd het nieuwe agrarische bedrijf op enkele kilometers afstand van de oude locatie gebouwd.

Jos benadrukt dat één element van de hele operatie hem erg is tegengevallen; de lange duur van de vergunningenprocedure. ,,Vijf jaar is wel erg lang toch? De samenwerking met de mensen van Consortium Grensmaas was trouwens gewoon goed.”

Uiteindelijk is Jos Fuchs blij dat hij dichtbij de oorspronkelijke boerderij een nieuwe start heeft kunnen maken. ,,Van oud naar nieuw levert altijd perspectief op. We zijn klaar voor de toekomst. Een toekomst die wellicht ook nog een verdere uitbreiding met zich meebrengt. Zoals het er nu naar uitziet, verdwijnen in 2015 immers de melkquota.”

Ook op andere fronten zit het wel snor met de veehouderij van Fuchs. Jos heeft vier zonen die het werk op de boerderij allemaal leuk en interessant vinden. De opvolging is dus al geregeld? ,,Dat hoop ik toch”, lacht Fuchs.


Fuchs

Jos Fuchs en een van zijn vier zonen bij de melkkoeien (foto Consortium Grensmaas)

Top