Home / Nieuws / Behoefte aan passantenhaven in Schipperskerk

Behoefte aan passantenhaven in Schipperskerk

Er is behoefte aan een passantenhaven voor de pleziervaart in de Berghaven bij Schipperskerk als een tussenstop voor de vaarroute op het Julianakanaal tussen de Midden-Limburgse Maasplassen en Maastricht. Jaarlijks zullen daar 600 tot 800 plezierjachten afmeren voor een stop. Zo’n 400 tot 500 booteigenaren zullen er ook overnachten. Voor de passantenhaven is een steiger met een capaciteit van tien ligplaatsen vooralsnog voldoende.

Dat is de uitkomst van een haalbaarheidsonderzoek naar een kleinschalige passantenhaven in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen.

Alle instanties, waaronder Rijkswaterstaat, maar ook landelijke watersportorganisaties zijn positief over de komst van een passantenhaven. Vooral ook uit het oogpunt van veiligheid. Nu is er op het Julianakanaal tussen Maasbracht en Maastricht geen enkele mogelijkheid voor de pleziervaart om even uit te rusten.

Het Julianakanaal

Maar er is nog een belangrijk argument dat pleit voor de passantenhaven. Ook booteigenaren zullen de komende tijd meer en meer een dagje willen genieten van het moois dat de natuur in het RivierPark Maasvallei biedt.

Tachtig procent van de plezierjachten heeft fietsen aan boord en daarmee passen de passanten als een maatkostuum in de doelgroep die het RivierPark voor ogen heeft: fietsers en wandelaars. De nieuwe natuur van het project Grensmaas wordt in het onderzoek betiteld als een nog te ontdekken pareltje en een aantrekkelijke groen/blauwe long in een onderscheidend landschap.

Met de uitkomst van het onderzoek wordt ook duidelijk dat behoud van de werkhaven van Consortium Grensmaas in Trierveld voor de watersport geen optie meer is. Die is veel te groot voor het aanbod. Ook is er in Schipperskerk onvoldoende draagvlak voor een grote recreatiehaven.

Top