Meers. Het Maasdorpje is de afgelopen decennia de wereld over gegaan. Tot in Canada, de Verenigde Staten, Engeland en Italië was Meers het synoniem voor de bejubelde terugkeer van een meer natuurlijke Maas.
Het rivierlandschap rond het dorp werd ruim 25 jaar geleden aangewezen als proef voor het project Grensmaas. Om de wereld te tonen hoe mooi die ingesnoerde rivier weer zou kunnen worden.
Het resultaat van de stroomgeulverbreding, oeververlaging en natuurontwikkeling, in combinatie met grindwinning, leidde alom tot enthousiasme. Bij natuurexperts, overheden en media, maar ook de omgeving.
De cirkel van minstens 2000 jaar oude oerbomen op de oever, veranderde Meers in Woodhenge aan de Maas. Een van de populairste bestemmingen van de miljoen fietsers en wandelaars die het project Grensmaas inmiddels jaarlijks trekt. De bomen zijn opgediept tijdens ontgrondingen in Stevensweert.

Vrijdag 28 maart neemt Consortium Grensmaas afscheid van Meers. En van Maasband en Urmond. Het werk is nagenoeg klaar. Het proefproject, uitgevoerd door grindbedrijf L’Ortye, een van de deelnemers in het consortium, heeft inmiddels navolging gekregen in een groot deel van Zuid-Limburg.
De reacties blijven onverminderd positief en de betrokkenheid van de bewoners groot. Zeker ook omdat het project bij het extreem hoogwater van 2021 bewees van grote waarde te zijn voor de waterveiligheid in Limburg. De inwoners van de Maasgemeenten hielden het droog, ondanks hogere waterstanden dan in de rampjaren 1993 en 1995.
Directeur Kees van der Veeken van het consortium: “Ik ben vooral trots dat we die resultaten samen met de inwoners hebben behaald.”

Consortium Grensmaas heeft al die jaren intensief samengewerkt met de inwoners van Meers, Maasband en Urmond. Bij het vertrek van de allereerste locatie van het project Grensmaas wil het consortium de inwoners, gemeenten en overige partners bedanken voor die langdurige samenwerking.
Daartoe is vrijdag 28 maart van 15 tot 18 uur een afscheidsbijeenkomst gepland in een paviljoen aan de voet van de Hoxweerdbrug in Maasband. Inloop is vanaf 14.45 uur. Van 16.30 tot 18 uur staat een barbecuebuffet klaar.
