Home / Nieuws / Spectaculaire zandsculpturen, rondvaarten en flyboarding shows tijdens open Grensmaasdag

Spectaculaire zandsculpturen, rondvaarten en flyboarding shows tijdens open Grensmaasdag

Spectaculaire zandsculpturen

Het project Grensmaas loopt nu tien jaar. Op 31 december 2017 wordt een van de belangrijkste doelstellingen behaald: de bescherming van de inwoners tegen overstromingen zoals in 1993 en 1995. Om dat te bereiken heeft de Maas in plaatsen als Itteren, Borgharen, Geulle aan de Maas, Illikhoven en Sittard-Geleen al honderden hectare meer ruimte gekregen om water af te voeren. Ook wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan dijkversterkingen op een traject van twaalf kilometer.

De wijze waarop Consortium Grensmaas die rivierverruiming gestalte geeft, wordt op spectaculaire wijze in beeld gebracht met twee grote zandsculpturen. De ene sculptuur toont de oude situatie: een Maas die ingesloten door hoge oevers langs de Limburgse dorpen stroomt. De andere sculptuur toont de nieuwe Grensmaas: een rivier die volop ruimte heeft en geflankeerd wordt door uitgestrekte natuurgebieden in ontwikkeling. De sculpturen worden gemaakt door Carving.nl, Sculpting Company uit Schimmert.

Een voorbeeld van de zandsculpturen van Carving.nl

Boottochten en flyboarding shows

Voor bezoekers ligt er ook een grote rondvaartboot afgemeerd in de werkhaven van de locatie Trierveld die vier of vijf tochtjes op het Julianakanaal maakt. Per keer kunnen zo’n 200 mensen mee.

De eerste tocht gaat om 10.30 uur van start en duurt ruim een uur. De tocht leidt ook door de sluis in Born waar de boot wordt geschut met een verval van meer dan tien meter. Een deskundige van Rijkswaterstaat geeft tekst en uitleg tijdens de tocht. Ook over de werking en de modernisering van de sluis.

In de haven kunnen bezoekers ook genieten van enkele spetterende shows van het flyboard team, met de drie beste flyboarders van Nederland. Het zijn ware kunstenaars die enkele meters boven water adembenemende capriolen uithalen op hun skyboard.

Spectaculaire flyboard-shows in de werkhaven
Top