Home / Portfolio / Jan Dolmans – Itteren

Jan Dolmans – Itteren

Jan Dolmans – Itteren

‘Geweldig om die veranderingen op beeld vast te leggen’


jan-dolmans

“Ik ben gemiddeld een halve dag per week in de weer om de voortgang van het Grensmaasproject in Itteren op foto vast te leggen. Ik vind het geweldig om de ingrijpende veranderingen vast te leggen, die de grindwinning, natuurontwikkeling en rivierbeveiliging voor Itteren met zich meebrengt. Er is tot nu toe nauwelijks overlast en Consortium Grensmaas gedraagt zich uitermate correct en is ook open naar de bevolking. De werkzaamheden gaan enorm snel. Het gebied van de dekgrondberging rond kasteelhoeve Hartelstein ziet er nu wel heel kaal uit.

Maar die kaalslag was in het verleden al ingezet. Door de schaalvergroting in de landbouw zijn de afgelopen jaren de meeste groenopstanden tussen de kavels al verdwenen. Waar ik bang voor ben, is dat het toekomstige natuurgebied van Itteren straks na de eerste de beste hoogwaterstand verandert in een galerij van plastic afval. Dat zal een van de belangrijkste opgaven worden van de natuurbeheerders; het schoonhouden van het gebied. Als dat onvoldoende gebeurt, wordt het een ramp. De werkzaamheden van het Consortium leven in het dorp.

Er is ontzettend veel belangstelling. En dat zal blijven. We hebben inmiddels honderden foto’s op de site www.Ittereninbeeld.nl staan die een nauwgezet overzicht bieden van het werk en de veranderingen in het landschap. De site trekt dagelijks tientallen bezoekers. En dat geeft veel voldoening”.

Top