Home / Portfolio / Huub Welters

Huub Welters

Huub Welters – Baggermolenmachinist

Als ik het mocht overdoen, stapte Ik weer op die baggermolen’


Huub-Welters

Huub Welters. Maasbrachtenaar. Baggermolenmachinist. Huub werkt al 42 jaar in de grindsector. En is al die jaren geen dag met tegenzin de baggermolen opgestapt.

“Ik ben geboren in Stevensweert. Keek uit op het water. En zag als jongen de baggermolens al aan het werk. Spannend. Water trekt altijd. Nog voor m’n diensttijd werkte ik in de nachtdienst op m’n eerste baggermolen.

Eigenlijk heb ik alle grote ontgrindingen in Limburg van dichtbij meegemaakt. In Midden-Limburg ben ik in Herten aan de slag gegaan. Later in Panheel, in Stevensweert en Ohé en Laak (Stevol) en nu bij het Grensmaasproject. Panheel leverde de mooiste grind op. Blauw/grijs van kleur en met de juiste maat. In Herten heb ik de eerste keer op De Friesland gewerkt.

Wat er zo mooi is aan werken op een baggermolen? Toch een beetje de vrijgevochten sfeer. Het werken in de buitenlucht. Als ik het nog eens over mocht doen, zou ik precies dezelfde keuze maken en weer aan de slag gaan met grind.

De protesten tegen de ontgrindingen? Ach, ze werden vaak aangevoerd door mensen die niet meer werkten en teveel vrije tijd hadden. In het verleden maakte zich niemand echt zorgen over de herinrichting van de afgegraven gebieden. Dat had misschien wat meer gekund. Tegenwoordig gaat de meeste aandacht naar die herinrichting uit. Maar dat kost wel kapitalen. De waarheid ligt, zoals altijd, ergens in het midden. Midden-Limburg staat nu bekend om z’n Maasplassen en kijk eens hoe mooi het Stevolgebied is geworden.”

Top