Home / Nieuws / Herman Gielen overleden

Herman Gielen overleden

Hij was dolgraag nog jaren als gevraagd en ongevraagd adviseur opgetreden bij de verdere gedaantewisseling van de Maas. Want de rivier was zijn kindje, waar hij zich als een vader met passie, liefde, kennis en begrip over ontfermde.

Maar die Maas moet het voortaan zonder Herman Gielen doen. Volkomen onverwacht is hij zaterdag 20 juli op 69-jarige leeftijd thuis in Genk overleden. In Vlaanderen had hij in de volksmond de eretitel Maasarchitect. Terecht, want als projectleider van de Vlaamse Waterweg, de evenknie van Rijkswaterstaat, tekende hij voor de contouren van de rivierverruimingen langs de Belgische Maasoevers. Een lint van kleinere projecten. “Maar daarmee kunnen we sneller zijn, dan met zo’n groot project Grensmaas,” plaagde hij graag. Maar het respect voor het rivierproject aan de Nederlandse kant was groot.

Consortium Grensmaas werkte intensief samen met Herman Gielen. Niet alleen om kennis te delen, maar ook om op slimme wijze de samenwerking te zoeken.

Herman Gielen
Herman Gielen

Herman manifesteerde zich daarbij als een pragmaticus. Aan starre regelgeving had hij een broertje dood. Hij was ook niet het type ambtenaar dat om 17 uur niet meer bereikbaar was.
Hij was doordrongen van het besef dat het bij de aanpak van de Maas uiteindelijk om de mensen en hun veiligheid gaat. En die mensen zocht hij dan ook vaak en steevast op. Ook in het werkgebied van Consortium Grensmaas dat hem regelmatig uitnodigde om zijn verhaal over de ingrepen aan de Vlaamse rivieroever te vertellen. Dat deed hij met een passie en met een soms eindeloze, kleurrijke woordenstroom.

In de zomer van 2019 ging hij met pensioen. Met tegenzin. Vrijwel dagelijks was hij nog aan de Maasoevers te vinden, of liep hij binnen in de burelen van RivierPark Maasvallei. En uiteraard maakte hij deel uit van het legioen Grensmaasambassadeurs.

Zijn laatste jaren trok hij met regelmaat op met Theo Savelkoul, de voormalig omgevingsmanager van Rijkswaterstaat. Savelkoul zwaaide in 2020 af en was van meet af aan betrokken bij het project Grensmaas. Consortium Grensmaas ontving beide Maasmastodonten vorig jaar nog voor een rondleiding.
De laatste afspraak van beiden kwam te laat en kon niet meer ingevuld worden. Drie dagen na zijn overlijden zouden ze er nog eens samen op uit trekken.
Het afscheid van Herman Gielen is zaterdag 24 augustus. Hoe kan het anders? Met een wandeling langs de Maas…

Top