Home / Nieuws / Gedenksteen onthuld en boek Maasmijmeringen gepresenteerd

Gedenksteen onthuld en boek Maasmijmeringen gepresenteerd

Hoofdingenieur-directeur Diana Beuting van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland onthulde samen met twintig kinderen van basisschool De Maasköpkes uit Borgharen een gedenksteen die herinnert aan het bereiken van de hoogwaterdoelstelling.

De inscriptie op die steen wijst ook op het feit dat de beveiliging tegen nieuwe overstromingen gezamenlijk met Vlaanderen is uitgevoerd. De steen krijgt op verzoek van de inwoners straks een definitieve plek bij de monding van de Geul in Itteren. In Herbricht ligt een soortgelijke steen om de samenwerking met Vlaanderen nog eens extra te benadrukken.

Diana Beuting tijdens de onthulling, de steen waar het allemaal om draaide
Het was dringen geblazen om een glimp op te vangen van de steen

Marjo Dohmen van Consortium Grensmaas kreeg een daverend applaus voor haar vertolking van Mooder Maas.

Ze droeg de tekst voor van een van de hoofdstukken van het boek Maasmijmeringen waarin de Maas zelf aan het woord komt. Een kort citaat: “…Ik heb er vreselijk tegenop gekeken. Al die ingrepen aan m’n ouwe lijf door de chirurgen van Consortium Grensmaas. En dat tien jaar lang. Maar tot nu toe is het de moeite waard geweest. Ik voel me veel beter. Ik kan weer ademhalen. Hoef niet naar ruimte te snakken. Die dwangbuis die jullie me hadden aangemeten, knelde aan alle kanten. Ik kreeg geen lucht. Het was geen leven meer..”

Bloemen voor Marjo Dohmen uit handen van Jorie van den Heuvel van Rijkswaterstaat Maaswerken
Top