Home / Nieuws / Afscheid van Meers, Maasband en Urmond

Afscheid van Meers, Maasband en Urmond

Een koninklijke ridderorde, geschenken en complimenten van bewoners en waardering en bijzondere cadeautjes van Natuurmonumenten. Dat waren vrijdag 28 maart de hoogtepunten van het afscheid van Consortium Grensmaas van de inwoners van Meers, Maasband en Urmond in een paviljoen bij de Hoxweerdbrug in Maasband. In die regio zit het werk aan de Grensmaas erop.

De ongeveer 200 bewoners en relaties zagen hoe een compleet verraste directeur Kees van der Veeken tot ridder in de orde van Oranje Nassau werd benoemd door burgemeester Marjon Leurs van Stein en haar collega Boy Stolze uit Drimmelen, de woonplaats van Van der Veeken.

De koninklijke onderscheiding viel hem ten deel voor de bekroonde burgerparticipatie tijdens de uitvoering van het project Grensmaas en zijn verbindende rol richting overheid en andere partners.

onderscheiding
De uitreiking van de onderscheiding

“Dit is een onderscheiding voor het hele team van het Consortium”, aldus Van der Veeken die vlak voor de onderscheiding stomverbaasd een delegatie van zo’n 50 mensen uit zijn woonplaats zag binnenlopen, waaronder het zaate hermenieke De Kneuters.

Kneuters
De Kneuters

Eerder tijdens de bijeenkomst kreeg het consortium veel complimenten van de bewoners. Jules Demandt van Dorpsontwikkelingsproces (DOP) Maasband roemde de samenwerking, de korte lijnen en de communicatie van het consortium. ”En wij zijn blij met het eindresultaat.” Namens de bevolking kreeg Consortium Grensmaas de allerlaatste kruiwagen grind en de laatste schoppen, verankerd in beton en grind, aangeboden.

laatste schoppen
De laatste schoppen grind uit Maasband. Inzet: Jules Demandt

Ook Lars Koreman van Natuurmonumenten stak de loftrompet over Consortium Grensmaas. Het wederzijds respect en begrip tijdens de vrijwel dagelijkse contacten zijn volgens Koreman de sleutels van de prima samenwerking tussen Consortium Grensmaas en Natuurmonumenten . Het Consortium kreeg een miniatuurbank van Natuurmonumenten als voorbode van een echte mijmerbank met inscriptie die straks een plek krijgt in het Grensmaasgebied.

Frenk Janssen van Natuurmonumenten maakte bekend dat van de nieuwe generatie Galloways enkele dieren in het stamboek de naam krijgen van Francois Verhoeven, Kees van der Veeken en Peet Adams van het consortium.

Vivien L’Orty van het gelijknamige grindbedrijf, bedankte de inwoners voor de samenwerking gedurende een kwart eeuw. L’Orty is de pionier van het werk aan de Maas. Het bedrijf gaf vanaf 2000 het proefproject in Meers gestalte. “Een mooi bewijs hoezeer grindwinning van toegevoegde waarde kan zijn.”

miniatuurbankje
Lars Koreman van Natuurmonumenten overhandigde het miniatuurbankje
Top