klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas
grensmaas

Extra nieuwsbrief november 2017

Meerderheid inwoners voelt zich nu veiliger

Bijna 60 procent van de inwoners in het werkgebied van het project Grensmaas voelt zich veiliger nu de hoogwaterdoelstelling gerealiseerd is. De overige inwoners blijven zich zorgen maken dat het toch nog een keer fout kan gaan en hun dorpen opnieuw overstromen. Ongeveer de helft van de inwoners is tevreden over de nieuwe struinnatuur langs de Maas.

Dat zijn de uitkomsten van een overigens niet representatieve steekproef van 1Limburg die de bewoners op de website naar hun oordeel vroeg over de rivierbeveiliging en de natuurontwikkeling.
In totaal reageerden 111 inwoners tussen Maastricht en Roosteren. Uit de rest van Zuid-Limburg deden 152 mensen aan de poll mee.

Geslaagd feest bij bereiken hoogwaterdoelstelling

Zo'n 200 genodigden waren donderdag 9 november present bij het feestelijke programma ter gelegenheid van het bereiken van de hoogwaterdoelstelling van het project Grensmaas.

Toespraken van gedeputeerde Daan Prevoo en Maastrichts wethouder Gert-Jan Krabbendam, de onthulling van een monumentale Grensmaaskei door de schoolkinderen van Borgharen en hoofdingenieur-directeur Diana Beuting van Rijkswaterstaat, de aanbieding van het boek Maasmijmeringen, mooie muziek van het Maastrichts salonorkest, een compilatie van de L1-documentaire De Maas de Baas, korte interviewtjes en de ontboezemingen van Mooder Maas zelf waren de ingrediënten van het programma. Rijkswaterstaat Maaswerken en Consortium Grensmaas tekenden voor de organisatie.

grensmaas
Walsen, maar nu een keer aan de oevers van de Grensmaas

Samenwerking

Gedeputeerde Prevoo en wethouder Krabbendam benadrukten dat het succes van het project Grensmaas vooral het resultaat van brede samenwerking is.

Prevoo herinnerde de aanwezigen eraan dat zijn voorganger Mat Vestjens een van de architecten van het project is. Krabbendam schilderde nog eens de oorlogsachtige taferelen van januari 1995 met reddingshelikopters, hermetisch afgesloten woonwijken en militairen en legervoertuigen die het straatbeeld domineren. Volgens de wethouder is het bereiken van de hoogwaterdoelstelling een 'historisch feit.'

grensmaas
grensmaas
De bijeenkomst stond ook in het teken van het hernieuwen van oude contacten en netwerken.

grensmaas

Ook waren er korte interviewtjes. Zoals met inwoner Han Stiphout van Visserweert, Laurens Ebberink, projectmanager van Rijkswaterstaat Maaswerken en dijkgraaf Patrick van der Broeck.

Inwoners

Bij de bijeenkomst waren ook veel bewoners aanwezig. Marieke Dirix uit Voulwames kreeg van directeur Kees van der Veeken van Consortium Grensmaas het eerste exemplaar van het boek Maasmijmeringen uitgereikt dat een uitgebreid beeld schetst van de voorgeschiedenis - en de eerste tien jaar uitvoering van het project Grensmaas. Van der Veeken benadrukte dat het Consortium met name door de gevolgen van de economische crisis voor hete vuren heeft gestaan en nog steeds weinig rendement maar veel extra kosten oplevert voor de aandeelhouders.

grensmaas

Marieke Dirix uit Voulwames krijgt het eerste exemplaar van het boek Maasmijmeringen aangeboden door directeur Kees van der Veeken van het Consortium.


grensmaas

Wethouder, gedeputeerde en hoofdingenieur-directeur luisteren vervolgens geboeid naar haar relaas.

Onthulling

Hoofdingenieur-directeur Diana Beuting van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland onthulde samen met twintig kinderen van basisschool De Maasköpkes uit Borgharen een gedenksteen die herinnert aan het bereiken van de hoogwaterdoelstelling.

De inscriptie op die steen wijst ook op het feit dat de beveiliging tegen nieuwe overstromingen gezamenlijk met Vlaanderen is uitgevoerd. De steen krijgt op verzoek van de inwoners straks een definitieve plek bij de monding van de Geul in Itteren. In Herbricht ligt een soortgelijke steen om de samenwerking met Vlaanderen nog eens extra te benadrukken.

grensmaas
grensmaas

Diana Beuting tijdens de onthulling, de steen waar het allemaal om draaide en dringen geblazen om een glimp op te vangen van de steen

Mooder Maas

Marjo Dohmen van Consortium Grensmaas kreeg een daverend applaus voor haar vertolking van Mooder Maas.

Ze droeg de tekst voor van een van de hoofdstukken van het boek Maasmijmeringen waarin de Maas zelf aan het woord komt. Een kort citaat: "…Ik heb er vreselijk tegenop gekeken. Al die ingrepen aan m'n ouwe lijf door de chirurgen van Consortium Grensmaas. En dat tien jaar lang. Maar tot nu toe is het de moeite waard geweest. Ik voel me veel beter. Ik kan weer ademhalen. Hoef niet naar ruimte te snakken. Die dwangbuis die jullie me hadden aangemeten, knelde aan alle kanten. Ik kreeg geen lucht. Het was geen leven meer.."

grensmaas
Bloemen voor Marjo Dohmen uit handen van Jorie van den Heuvel van Rijkswaterstaat Maaswerken

Melanie Schultz

Oud-minister Melanie Schultz van Haegen heeft overigens laten weten dat het haar spijt dat ze vorige week ontbrak bij de bijeenkomst in Itteren. Het was uitgerekend de dag dat ze intern afscheid nam van haar ministerie van Infrastructuur en Milieu.

"Ik hoop dat jullie toch een mooie dag hebben gehad," aldus Schultz.

grensmaas
Oud-minister Melanie Schultz

De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Jac Beekers en Wiebe Kiestra

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter