Natuurmonumenten heeft besloten om de plannen voor de verlaging van de Slaperdijk ten noorden van Grevenbicht in te trekken. Voornaamste reden voor dat besluit is het gebrek aan draagvlak bij bewoners.
De vereniging zag extra kansen voor de natuurontwikkeling bij de Slaperdijk, door de dijk met enkele meters te verlagen. Door het verwijderen van de dekgrond komt de onderliggende grindlaag aan de oppervlakte. Zo ontstaat een hoge grindrug, waar bijzondere soorten planten en dieren de kans krijgen zich te vestigen. Zo’n hoge grindbank is zeldzaam in de Maasvallei en biedt ook meer kansen voor beleving aan wandelaars.
Begin juni organiseerde Natuurmonumenten een informatiewandeling op de Slaperdijk om de gewenste verlaging toe te lichten en het draagvlak bij de omgeving te polsen.
Ook tijdens een van de ontwerpateliers over de toekomstige inrichting van het deelgebied Koeweide-Trierveld door Consortium Grensmaas werd dat plan aangekaart. Tijdens beide momenten liet de meerderheid van de deelnemers weten niets te voelen voor een gedeeltelijke verlaging van de Slaperdijk.
Bewoners vroegen de natuurvereniging uitdrukkelijk om te kijken naar een alternatieve locatie voor een hoge grindbank. Dat onderzoek wordt opgestart. De Slaperdijk vormt straks onderdeel van het toekomstige natuurgebied Koeweide en is inmiddels weer toegankelijk.