Home / Nieuws / Publieksboekje archeologie Grensmaas voltreffer

Publieksboekje archeologie Grensmaas voltreffer

Het boekje over de archeologische vondsten van het project Grensmaas Uit het grind opgediept vliegt de deur uit. Van de totale oplage van 2000 exemplaren zijn er binnen enkele weken al zo’n 1600 aan de man/vrouw gebracht. Niet alleen in Limburg, maar tot in Zeeland en Friesland toe. Het boekje is, in samenwerking met Consortium Grensmaas, geschreven door archeoloog Jan Roymans.

In Itteren was het gemeenschapshuis binnen enkele dagen door de voorraad van 250 exemplaren heen. “Met louter positieve reacties. Mooi dat het consortium het brede publiek op deze manier nog eens informeert over alle archeologische vondsten”, aldus voorzitter Wim Beijer van de Dorpsraad Itteren.
Het consortium heeft de omgeving de afgelopen jaren nauw betrokken bij veel archeologische vondsten. Een van de voorbeelden is bijvoorbeeld het publieksmoment bij het paardengraf van Borgharen, dat enkele duizenden mensen uit het hele land trok.

Paardengraf
Paardengraf van Borgharen

Het succes van het hoofdstuk archeologie van het project Grensmaas, met meer dan 10.000 geregistreerde vondsten, is toch vooral ook het succes van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). De RCE besloot voor het project Grensmaas geen regime van strenge controles te hanteren, maar vooral ook gezien het uitgestrekte werkgebied, een vertrouwensrelatie op te bouwen met het consortium, waarbij de medewerkers in het veld ook verantwoordelijkheid droegen door meteen meldingen te doen op momenten dat tijdens graafwerk bijzondere voorwerpen boven water kwamen. Bovendien konden historische ijzeren voorwerpen bewaard blijven door de installatie van een magneet op de transportbanden van de installaties die het grind verwerken. Dat leverde veel wapentuig, zoals zwaarden en vis- en landbouwgereedschap op.
Eelco Rensink van de RCE liet zich eerder al ontvallen dat het archeologisch onderzoek in het kader van het project Grensmaas een nieuw, helder en breed beeld heeft opgeleverd van de geschiedenis van het Maasdal, het landschap en zijn bewoners.

Top