Vivien L’Ortye – Directeur van de grinddivisie Exploitatiemaatschappij L’Ortye Stein bv
‘Grensmaas is een machtig project’
De grindsector is een typische mannenwereld. Maar er zijn uitzonderingen. Vivien L’Ortye (35) bijvoorbeeld. Zij is directeur van de grinddivisie Exploitatiemaatschappij L’Ortye Stein bv, die namens het Consortium Grensmaas het project Meers uitvoert.
,,Ik weet ook niet hoe het komt, dat er zo weinig vrouwen kiezen voor dit métier. Het beeld van bulldozers en zware machines schrikt misschien af, omdat het niet zo sexy is. Nou, ik zou voorlopig niet meer anders willen. Het is zo’n gevarieerd werk. De ene dag ben je bezig met grondverwerving, de andere dag overleg je met de overheid, ben je bezig met technische ontwikkelingen, of praat je met de omgeving. En dan het resultaat. Die Grensmaas wordt zó mooi”.
L’Ortye is een familiebedrijf. Grondlegger is opa Jozef die in 1948 een brandstoffenhandel begon in Hoensbroek. Een handel die vooral in de wintermaanden piekte. Maar ondernemer ben je toch het hele jaar. Dus kocht Jozef L’Ortye een zand en grindgroeve in Simpelveld. In 1972 nestelde de onderneming zich ook in Meers om zand en grind te winnen. Nu 36 jaar later is het bedrijf helemaal ingeburgerd in dat dorp. Het hoofdkantoor is in Hoensbroek. 85 Mensen verdienen er inmiddels hun brood.
Samen met broer Jean vormt Vivien de leiding van het bedrijf. Ze worden daarbij ondersteund door vader Jan. Hun blik reikt trouwens verder dan alleen zand- en grindwinning. Transport, milieu en de op- en overslag in de eigen haven in Stein zijn de andere poten van de onderneming. Voordat Vivien toetrad tot het familiebedrijf studeerde ze technische bedrijfskunde en zat ze in Amsterdam in de logistiek van de dagbladsector. ,,Een leuke tijd, maar ik zou niet meer terug willen”.
Ofschoon L’Ortye de afgelopen zeven jaar ook al het proefproject Meers uitvoerde, dat veel enthousiasme teweeg brengt in binnen en buitenland, is het geen bedrijf dat zichzelf luidruchtig op de borst klopt. Bescheidenheid is troef. Vivien: ,,We hechten niet zo’n belang aan uiterlijk vertoon. Zoeken ook niet bewust de publiciteit op. En in plaats van de vlag uit te hangen over de afronding van het proefproject, besteden we liever meer tijd aan het vasthouden van de goede banden met de omgeving. Dat betekent bijvoorbeeld dat je evenementen en jubilea van verenigingen in de buurt altijd goed bijhoudt. En die incidentele keer dat de omgeving klaagt over bijvoorbeeld geluidsoverlast, nemen we meteen maatregelen”.
De komende twaalf jaar is de firma L’Ortye als partner in het Consortium betrokken bij de uitvoering van de Grensmaas. Nog dit jaar wordt de huidige verwerkingsinstallatie (wassen, zeven en breken) uitgebreid. En de uitvoering van het project Meers, waarbij in totaal zo’n 90 hectare op de schop gaat, gebeurt met nieuw materieel en is natuurlijk optimaal gecertificeerd.
Het proefproject Meers toont in het klein hoe fantastisch de Grensmaas straks in het groot uitziet. ,,Het is heel mooi om te zien hoe de natuur zich ontwikkelt en de Maas elke dag opnieuw weer een andere gedaante aanneemt, omdat de rivier voldoende ruimte heeft. De Maas in Meers is nu al in trek. Veel wandelaars en mountainbikers met kaarten en verrekijkers. En het wordt alleen nog maar mooier. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat de bevolking veel beter beveiligd wordt tegen een nieuwe hoogwatergolf”, knikt Vivien tevreden.
“Een machtig project”, zo omschrijft ze de uitvoering van de Grensmaas. Waarom machtig? ,,Het is een project met veel verschillende partijen, die als totaliteit iets heel bijzonders neerzetten”.