Home / Portfolio / Laurens Ebberink

Laurens Ebberink

Laurens Ebberink – Projectmanager Maaswerken voor Grensmaas

‘Consortium probeert ook
echt afspraken na te komen’


Laurens Ebberink

“Als inwoner van Meers was ik het vertrouwen in het project Grensmaas al een beetje verloren. We hadden tien jaar meegepraat en uiteindelijk denk je: ze doen toch wat ze zelf willen. Tot ik een keer een vlucht kon maken boven de Maas. Mijn ogen gingen open. Onze ideeën en afspraken bleken voor het grootste deel toch uit te komen. Dat was een van de redenen waarom ik heb ingestemd om als projectmanager voor Rijkswaterstaat aan de gang te gaan.

In 1993 heb ik zelf 30 centimeter water in huis gehad. Ongeloof dat dit je overkomt. In de nacht de absolute stilte. Alle elektra uit en vooral kou. We hebben uiteindelijk een week bij mijn ouders moeten bivakkeren. Bij de overstroming van 1995 wisten we precies wat we moesten doen. Hadden we tijd over om de buren te helpen.

Tuurlijk ben ik trots dat de hoogwaterdoelstelling is bereikt. Het is een mooie prestatie dat we eind 2017, samen met Consortium Grensmaas, in zo’n groot project die afspraak hebben gerealiseerd en de berekende effecten ook nog eens bewaarheid zijn. Trots ook omdat het Consortium en de bewoners elkaar goed gevonden hebben en het wederzijds respect gegroeid is.

Consortium Grensmaas probeert echt afspraken na te komen en blijft realistisch en eerlijk. Zelfrealisatie met zo’n lange contracttermijn levert best een groot risico op. Als het onderweg mis gaat, gaat het goed mis en is herstel moeilijk. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan kleinere projecten. Zelfrealisatie vereist ook vertrouwen geven. Dat is lastig, maar de huidige resultaten logenstraffen de sceptici.

De klimaatverandering en nieuwe ingrepen langs de Maas? Daar moeten we behoedzaam mee om gaan. Het is er nu veel veiliger op geworden. Voor dit moment is dat ruim voldoende voor ons en onze kinderen. Laat ons nu eerst goed nadenken wat nog extra nodig is. Wij hebben de wijsheid niet in pacht. De aanpak van dit moment is helemaal niet verkeerd. Stap voor stap de pijnpunten oplossen en goed nadenken over wat er in de toekomst nog nodig is. Dat levert volgende generaties de juiste basis om op voort te bouwen.”

Top