Gouverneur Th. Bovens opent vrijdag 6 maart het nieuwe archeologisch bezoekerscentrum in Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren. Hij doet dat samen met Maastrichts wethouder G. Krabbendam en directeur K. van der Veeken van Consortium Grensmaas.
De afgelopen decennia zijn in de aanloop naar en tijdens de uitvoering van het project Grensmaas ruim 10.000 bodemvondsten geregistreerd van de prehistorie tot de moderne tijd. Daaronder belangwekkende vondsten zoals Romeinse villa’s, een Karolingisch koningsgraf, wapentuig van de Vikingen, zwaarden en mortieren uit alle oorlogsperioden, het grootste paardengraf van Europa, landbouwgereedschap, scheepswerktuig en scheepsladingen vanaf het begin van de jaartelling.
De provincie, de gemeente Maastricht en Consortium Grensmaas hebben gezamenlijk het initiatief genomen om het archeologisch bezoekerscentrum gestalte te geven.
Het idee kwam ongeveer twee jaar geleden op tafel tijdens een bijeenkomst van archeologen bij de afsluiting van de verplichte archeologische onderzoeken in het kader van het project Grensmaas.
Het Consortium kwam met het voorstel om de vondsten terug te geven aan de inwoners van Zuid-Limburg in de vorm van een permanente expositie. Dat plan is door alle partijen omarmd. Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vond de archeologische vondsten van zo’n belang dat ze medewerking toezegde aan de realisatie van het bezoekerscentrum.
Voor de inrichting van het archeologisch bezoekerscentrum is een deel van de eerste verdieping van Kasteelhoeve Hartelstein de afgelopen maanden verbouwd. Die ruimte sluit aan op de bestaande tentoonstellingsruimte waar onder meer een van de skeletten van het paardengraf van Borgharen in een vitrine te bezichtigen is. Ook die ruimte is uitgebreid en gaat onder meer dienstdoen als infocentrum van natuurorganisaties en RivierPark Maasvallei.
Na de officiële opening in de ochtenduren zijn de inwoners van Itteren en Borgharen in de middaguren welkom om kennis maken met het archeologisch bezoekerscentrum.
Zaterdag 7 maart organiseert Rivierpark Maasvallei een publieksdag. Bezoekers kunnen dan niet alleen de archeologische collectie bekijken, maar krijgen ook wandeltochten in de Grensmaasnatuur aangeboden. Bovendien zijn medewerkers van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Consortium Grensmaas present om info te verstrekken over recreatie, natuurontwikkeling en hoogwaterbescherming.