klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

Hoogwater in beeld ter hoogte van Obbicht

Nieuwsbrief januari 2023

Maasband internationale hotspot (I)

Zelfs niet alle Limburgers weten een-twee-drie waar ze het lieflijke dorp Maasband in de gemeente Stein moeten zoeken. Toch was Maasband deze maand enkele dagen een heuse internationale hotspot voor de media.

Met het hoogwatergolfje van januari in het achterhoofd meldden kranten, radio en televisie zich bij Consortium Grensmaas voor reportages over de uitvoering van het werk in Maasband. Met name de aanleg van de hoogwatergeul in Maasband, goed voor een waterpeilverlaging van zo’n 40 centimeter, trok de aandacht en haalde zelfs het NOS-journaal. Journalisten, fotografen en cameraploegen van De Limburger, 1Limburg, de Vlaamse omroep VRT en de krant Het Belang van Limburg streken neer in Maasband. Ook de hoogwaterbrug kwam telkens aan de orde in de reportages.

De hoogwaterbrug in Maasband

Maasband internationale hotspot (II)

‘Nederlands dorp wordt eiland als Maas overstroomt’ zo kopte het nieuws van VRT. In het journaal van die Vlaamse omroep merkte de journalist op nog nooit zoveel gele voertuigen bij elkaar te hebben gezien, waarmee hij doelde op de kolonne mega-vrachtauto’s, die zand en grind vervoeren.

Heel concreet: voor het afgraven van de nevengeul zijn in totaal zo’n 40.000 vrachtautoladingen nodig. Slotconclusie van de Vlaamse omroep: “Er wordt goed werk geleverd in Maasband, dat ook positieve effecten heeft voor de waterveiligheid in Vlaanderen.
Het hoogwater van deze maand, veroorzaakt door dagenlange regenval, was overigens niet uitzonderlijk en komt nagenoeg elk jaar wel een keer voor. Het leverde ook geen echte hindernissen op voor de uitvoering van het project Grensmaas.

Archieffoto van Maasband uit 2018, nog zonder hoogwaterbrug

Consortium present bij bewonersdag

Samen met de gemeente Echt-Susteren en Waterschap Limburg is Consortium Grensmaas op 15 april aanwezig tijdens een bewonersdag voor de inwoners in het gemeenschapshuis in Roosteren.

Centraal thema: het werk aan de Maas tot nu en aanvullende ingrepen die in de toekomst nodig zijn om de waterveiligheid op peil te houden.
Het Nationale Rampen Fonds heeft de dag voor de inwoners van Illikhoven/Visserweert, Aasterberg en Roosteren mogelijk gemaakt. Er worden zo’n 200 bezoekers verwacht.

Record

Een recordaantal van 1386 schoolkinderen heeft vorig jaar kennis kunnen maken met het project Grensmaas dankzij de veldlessen die in samenwerking met onder meer Rijkswaterstaat, Consortium Grensmaas, Ark Natuurontwikkeling, RivierPark Maasvallei, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie Maastricht worden georganiseerd.

Dat blijkt uit het jaarverslag 2022 over de Educatie in RivierPark Maasvallei.

Door het coronavirus waren de veldlessen in 2020 en 2021 nauwelijks mogelijk. De vrees, dat scholen na die gedwongen pauze massaal zouden afhaken, bleek ongegrond. In totaal deden 29 scholen mee aan de veldlessen. De 56 groepen schoolkinderen werden begeleid door zo’n 350 vrijwilligers. Tijdens de veldlessen konden de kinderen spelenderwijs kennis maken met flora en fauna, waaronder de Gallowayrunderen en Konikpaarden, bijzondere stenen verzamelen en waterbeestjes scheppen aan de rand van de Maasoever.

De veldlessen worden al nagenoeg vanaf de start van het project Grensmaas georganiseerd om kinderen vertrouwd te maken met de nieuwe gedaante van de Maas.

grensmaas

Beeld van de veldlessen langs de Grensmaas

Samenwerking tussen boer en Natuurmonumenten

Natuurmonumenten voert eerste oriënterende gesprekken met enkele landbouwers over samenwerking aan het front van natuur- en kuddebeheer in het gebied van het project Grensmaas

Aan de noordelijke rand van de Grensmaas, in Stevensweert en Ohé en Laak, werkt Natuurmonumenten al ruim twintig jaar succesvol samen met een handvol boeren bij het beheer van de natuur en het op orde houden van de kudde Gallowayrunderen en Konikpaarden. De boeren in dat gebied hebben zich verenigd in het Natuurbedrijf Eiland in de Maas. De grote grazers daar zijn eigendom van de boeren. De landbouwers zijn verantwoordelijk voor hun wel en wee en helpen bij de instandhouding van het natuurgebied en controleren bijvoorbeeld periodiek de rasters.
Als het financieel en beleidsmatig haalbaar is, wil Natuurmonumenten die constructie ook toepassen voor de uiteindelijk ruim 700 hectare nieuwe natuur die de organisatie langs het Grensmaasgebied gaat beheren. Zie ook www.natuurmonumenten.nl

Mogelijk dat boeren de helpende hand gaan reiken bij het beheer van de kuddes langs de Grensmaas

Wasbeurt

Ook rond de kerstdagen was er sprake van aanhoudende regenval in Zuid-Limburg. Voor de inwoners van Maasband had dat als vervelende bijkomstigheid dat de toegangsweg naar het dorp niet meer schoon te vegen was en de auto’s van de bewoners onder de modder zaten. Als tegemoetkoming heeft Consortium Grensmaas eenmalig alle 55 huishoudens in het dorp een tegoedbon uitgereikt voor enkele schoonmaakbeurten in een wasstraat. Een spontane geste die veel positieve reacties opleverde onder de bewoners van Maasband.

Voortgang

Het grondverzet en de grindwinning in Koeweide en Trierveld vorderen razendsnel. Ook de werkzaamheden in Maasband liggen op schema. De grindtransporten per boot vanuit Maasband naar Trierveld zijn inmiddels een vertrouwd beeld in het Julianakanaal.

Grindwinning in Maasband


Zand en grind uit Maasband in de sluis van Born op weg naar de haven in Trierveld.

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Jos Ruijters, Consortium Grensmaas, Flying Eye en Ark Natuurontwikkeling

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy