klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

Nieuwsbrief februari 2023

Nieuw leven

De lente is in aantocht. Nieuw begin en nieuw leven.
In de Grensmaasnatuur zijn de eerste kalfjes en veulens weer geboren.
De jonkies trekken altijd veel bekijks en ze zorgen voor schattige taferelen. Natuurmonumenten waarschuwt echter om afstand te houden van de borelingen. Regelmatig zoeken recreanten contact met de veulens of de kalfjes van Galloway runderen. Het komt zelfs voor dat mensen de dieren aaien. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Dringend advies van Natuurmonumenten is dan ook om op afstand te genieten van het nieuwe leven langs de Grensmaas. En vooral honden aan de lijn te houden.

Een van de Konikveulens in de Grensmaasnatuur

Internationaal bezoek (I)

Kwaliteit van leven. Het project Grensmaas voegt daar in Zuid-Limburg met waterveiligheid en omvangrijke nieuwe natuur veel extra’s aan toe.

Niet verwonderlijk dus dat president Mauro Migliorini di Asolo en secretaris-generaal Pier Giorgio Oliveti van de internationale organisatie Cittaslow enthousiast waren over hun werkbezoek aan de Grensmaas. Samen met burgemeester Jos Hessels en wethouder Peter Pustjens van de gemeente Echt-Susteren en burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik bezochten de Italiaanse bestuurders vrijdag 24 februari de werklocatie Trierveld en Illikhoven en Visserweert. Ze waren vooral onder de indruk van de omvang van het project.

De burgemeesters Tollenaere en Hessels, wethouder Pustjens en Italiaanse bestuurders met de vlag van Cittaslow op de brug in Roosteren

Internationaal bezoek (II)

Cittaslow is wereldwijd actief in 30 landen. Ruim 220 gemeenten hebben inmiddels het internationale keurmerk van die organisatie. Dat betekent dat die gemeenten zich onderscheiden met een excellente leefomgeving. Echt-Susteren en Maaseik zijn Cittaslow-gemeenten.

Het bezoek van de Italiaanse bestuurders van Cittaslow werd afgesloten met een kijkje op de Pater Sangersbrug in Roosteren die waarschijnlijk binnen enkele jaren wordt vervangen door een nieuwe brug. De gemeente Echt-Susteren en Consortium Grensmaas hopen dat de aanleg van de brug ook tot een nieuwe gebiedsontwikkeling voor Roosteren leidt met extra waterveiligheid, natuur en mogelijk woningbouw.

Een kraan zonder water (I)

“Wat zou Limburg zijn zonder Maas? Dat is net zoiets als een kraan zonder water, of een woestijn zonder zand.”

Zo illustreerde directeur Kees van der Veeken van Consortium Grensmaas begin deze maand tijdens zijn openingstoespraak van de expo Mens en Maas in het museum De Domijnen in Sittard-Geleen dat Limburg zonder Maas eenvoudigweg niet voor te stellen is.

Het project Grensmaas maakt in woord en beeld ook deel uit van de expositie en daarom werd Kees van der Veeken gevraagd het openingswoord uit te spreken.

grensmaas

De Grensmaas is ook een inspiratiebron voor onderwijs. Zoals praktijklessen voor kinderen van de Limburgse basisscholen

Een kraan zonder water (II)

Van der Veeken wees erop dat iedereen in deze provincie een band met de Maas heeft. “Liefde voor het moois dat de rivier tijdens wandelingen biedt. Soms ook haat als slachtoffer van overstromingen. De rivier als inspiratie voor kunstenaars. De Maas heeft mede de geschiedenis bepaald van Limburg. Oorsprong van de huidige ligging van steden en dorpen langs de rivier en aanleiding voor heel veel veldslagen. En de Maas zorgt voor ons drinkwater.”

De consortiumdirecteur benadrukte dat Mens en Maas ook een prima titel zou zijn geweest voor het project Grensmaas. “De internationale waardering voor ons project is vooral terug te voeren op het feit dat we de mens centraal stellen tijdens het werk. De inwoners aan de hand meenemen en als partners beschouwen.”

De tentoonstelling in de Domijnen is nog tot begin juli te bezoeken.

Reeën

Konikpaarden en Gallowayrunderen zijn inmiddels een vertrouwd beeld in het RivierPark Maasvallei.

Maar de Grensmaasnatuur biedt inmiddels een ongekende hoeveelheid kleine en grote diersoorten, waarvan de vos en het wilde varken maar enkele voorbeelden zijn. Fotograaf Jos Ruijters, uitgegroeid tot hofleverancier van mooie beelden over de ontwikkeling van het project Grensmaas, spotte bij Nattenhoven enkele reeën. En aarzelde niet om dat beeld meteen vast te leggen.

grensmaas

Reeën in Nattenhoven

Drukte in haven

De bouwsector in Nederland is bezig met een inhaalslag. Een miljoen nieuwe woningen zijn de komende tien jaar nodig om vraag en aanbod op de markt weer in balans te brengen.

Dat betekent een grote vraag naar grind als grondstof voor beton. In de werkhaven in Trierveld wordt die vraag elke werkdag weer zichtbaar met een snel groeiend aanbod van binnenvaartschepen die af en aan varen om tonnen grind te laden en te transporteren naar betoncentrales in het hele land.

Drukte in de haven van Trierveld

Expo in Grevenbicht

Ook in Grevenbicht wordt een expositie georganiseerd over de Maas.

De Beegse Maasvallei, leven, wonen en werken door de eeuwen heen. De expositie wordt van 9 tot 25 juni gehouden in het Podiumkerkje in Grevenbicht. Alle aspecten van de historie van de Maas komen aan bod. Uiteraard ook de gedaantewisseling van de rivier door de uitvoering van het project Grensmaas. Er zijn lezingen en er staan workshops en een Romeinse wandeling voor scholieren op het programma. Bijzonder: in de aanloop naar de expositie wordt nauw samengewerkt met basisschool De Kingbeek.

De nieuwe aanblik van de Grensmaas na de uitvoering

Voortgang

De werkzaamheden in Maasband en Urmond verlopen voorspoedig. De contouren van de nevengeul zijn steeds nadrukkelijker zichtbaar. De zand- en grindtransporten verplaatsen zich meer en meer van Urmond richting Maasband.
Ook in Trierveld gaan de ontwikkelingen razendsnel. De grindwinning speelt zich inmiddels af aan de dorpsgrens van Illkhoven.

Grondverzet in Maasband


Aanvullen van de dekgrondberging in Trierveld

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Consortium Grensmaas, Natuurmonumenten, Ark en Jos Ruijters

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy