klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

Nieuwsbrief september 2022

Van stinkende rivier naar mooie natuur (I)

Het televisieprogramma Vroege Vogels van BNN/VARA heeft vorige maand uitgebreid aandacht besteed aan de natuurontwikkeling van het project Grensmaas.

Conclusie van de uitzending: de rivierverruiming tussen Maastricht en Roosteren heeft niet alleen geleid tot meer veiligheid en hoogwaterbescherming, maar heeft ook voor een nieuwe natuurdimensie langs de rivier gezorgd. Nieuwe flora en fauna gedijen goed en maken van de Grensmaas een spannend natuurgebied vol verrassingen en ontdekkingen.  De uitzending is nog eens te bekijken via https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/videos/584225

grensmaas

Mooie natuur in Meers

Van stinkende rivier naar mooie natuur (II)

In het verlengde van de het televisieprogramma blikken Patrick Kloet van Limburgs Landschap en Hettie Meertens van Ark in de podcastserie Vroege Vogels en Andere Dieren terug op de geschiedenis van het project Grensmaas dat inmiddels zo’n vijftien jaar in uitvoering is. De podcast is uitgezonden op NPO radio 1.

De twee natuurexperts zijn uiterst positief: “Het project Grensmaas is van hoofdpijndossier uitgegroeid tot een succes. Van stinkende rivier naar bijzondere natuur. Een voorbeeld van brede samenwerking en vertrouwen dat in binnen- en buitenland tot veel waardering leidt.  Johan Remkes kan daar met al zijn onderhandelingstechnieken nog een puntje aan zuigen.”

Postuum eerbetoon voor rentmeester Ad van Mierlo (I)

Vijf jaar na zijn overlijden, komt er een lijvig boek met 200 gedichten en tientallen voorbeelden van schilderijen en beelden van voormalig rentmeester Ad van Mierlo van Consortium Grensmaas op de markt.

De Susterenaar wordt in het voorwoord van het boek van de hand van Evert Zits en Peet Adams gekarakteriseerd als een kleurrijk veldboeket met een breed scala kunstzinnige talenten. Van Mierlo was in de hele provincie bekend als de man die het overleg met boeren en andere grondbezitters voerde voor de grondverwerving om onder meer het project Grensmaas mogelijk te maken. Hij slaagde er vrijwel altijd in om tot minnelijke oplossingen te komen. Maar Van Mierlo was veel meer dan rentmeester: schrijver, dichter, schilder, beeldhouwer, kunstminnaar, criticus, hulpverlener, dromer en twijfelaar. Hij was ook raadslid en voorzitter van de Heiligdomsvaart.

grensmaas

De cover van het boek. Inzet: Ad van Mierlo

Postuum eerbetoon voor Rentmeester Ad van Mierlo (II)

Susteren had een speciale plek in zijn hart. Veel van zijn gedichten gaan over het dorp. Soms lyrisch, soms dromerig, maar ook kritisch en scherp. Hij verstond de kunst de kleine dingen van het leven te duiden als waar het werkelijk om draait. Liefde en vriendschap maakte hij tastbaar en herkenbaar. Maar in zijn gedichten hekelde hij ook de politieke mallemolen en maatschappelijke misstanden. Van Mierlo dichtte, schilderde en beeldhouwde in stilte. Hij hield er niet van op de voorgrond te staan.

Met de uitgave van het boek 200 gedichten van mich veur dich geven de Natuurvrienden Susteren Ad van Mierlo uiteindelijk toch een podium. “Ad van Mierlo heeft een rijke, culturele erfernis achtergelaten van, over, voor en door Susteren,” zo luidt de conclusie in het voorwoord van het boek. Ad van Mierlo overleed op 12 juli 2017 op 71-jarige leeftijd.

Het boek is te bestellen via NatuurvriendenSusteren@gmail.com. Het kost 28 euro.

Droogte

De langdurige droogteperiode in juni, juli en augustus heeft het project Grensmaas geen parten gespeeld.

De grindtransporten naar de afnemers elders in het land verlopen via de gestuwde Maas en het Julianakanaal. Daar was geen sprake van extreem lage waterpeilen.  Wel leverde het hoofdbrekens op om voldoende schepen te charteren voor de grindtransporten. In Nederland steeg de vraag naar scheepsruimte naar ongekende hoogte, omdat het lage waterpeil op de overige Nederlandse rivieren de inzet van maximaal geladen schepen onmogelijk maakte.

Het waterpeil van de Grensmaas tussen Maastricht en Roosteren slonk wel aanzienlijk. Bij Obbicht en ook op andere locaties was de rivier gewoon doorwaadbaar.

Doorwaadbare Grensmaas bij Obbicht

 

Euregio op bezoek bij Consortium (I)

Zo’n twintig burgemeesters uit Limburg en de Duitse grensstreek, wethouders en ambtenaren van de Euregionale commissie Openbare Orde, Veiligheid en Gezondheid bezochten woensdag 7 september het project Grensmaas.

Directeur Kees van der Veeken van Consortium Grensmaas benadrukte tijdens zijn inleiding dat het project Grensmaas tijdens het extreem hoogwater van juli 2021 zijn effecten heeft bewezen, maar dat er meer vaart moet worden gezet achter de uitvoering van aanvullende maatregelen. “Tijdens het hoogwater van juli is ondanks onze ingrepen ook Zuid-Limburg op diverse plaatsen maar op het nippertje ontsnapt aan nieuwe overstromingen,” aldus Van der Veeken.

De commissie bezocht ook illikhoven.

Euregio op bezoek bij Consortium (II)

Burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren, commissievoorzitter, was uiterst complimenteus over Consortium Grensmaas: “De wijze waarop het Consortium de communicatie gestalte heeft gegeven en de inwoners heeft meegenomen, is gewoon razend knap.”

Hessels vindt de voorbeeldfunctie van Consortium Grensmaas bij het realisering van hoogwaterbescherming zo belangrijk dat hij ook andere internationale samenwerkingsverbanden van bestuurders kennis wil laten maken met het project Grensmaas.

Op de koffie bij Natuurmonumenten

Boswachters Kay Jans en Frenk Janssen van Natuurmonumenten gaan zondag 25 september van 10.30 tot 12 uur in Grevenbicht het gesprek aan met inwoners en recreanten bij het mobiele uitkijkplatform Buitenbeeld.

Het uitkijkpunt staat ter hoogte van het fiets- en voetveertje. De boswachters beantwoorden vragen en vertellen over de natuurontwikkeling en de begrazing langs de Maas. Natuurmonumenten zorgt ook voor koffie.

Het uitkijkplatform aan de Maasoever in Grevenbicht


Symboliek

Een symbolisch beeld van de actuele situatie in Maasband, waar de werkzaamheden op het punt van het beginnen staan: koeien in de wei en op de voorgrond de graafmachine: klaar voor het grootschalige grondverzet.

Inmiddels zijn ook al wegen afgesloten en werkwegen uitgezet. Ook komen er alternatieve wandel- en fietsroutes. Op korte termijn informeert het Consortium de inwoners van Maasband via een inloopuurtje.

Koeien en graafmachines


Voortgang

De grindwinning en het grondverzet concentreren zich in Koeweide en Trierveld. In Maasband zijn de voorbereidende werkzaamheden opgestart. De locatie Grevenbicht is klaar en ook opgeleverd.

Een beeld van het werk in Trierveld

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Natuurmonumenten, Jos Ruijters en Consortium Grensmaas.

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy