klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

Extra nieuwsbrief juni 2022

Snikhete open Grensmaasdag (1)

Snikheet en vooral in de ochtenduren toch nog een grote opkomst. Dat was de open Grensmaasdag in Trierveld op zaterdag 18 juni waar de thermometer op het heetst van de dag 37 graden aanwees.

Uiteindelijk zijn er zo’n 2500 bezoekers komen opdagen. Favoriete evenementen waren het rondje met de vrachtauto voor kinderen, de boottochten en het dijken bouwen bij de stand van Waterschap Limburg. Ook het grindpaviljoen en de infomarkt, met veel archeologie, kon rekenen op behoorlijke belangstelling.

grensmaas

Dijken bouwen met Waterschap Limburg

Snikhete open Grensmaasdag (II)

Met extra waterflessen voor vrijwilligers en standhouders en extra watertappunten voor bezoekers werd de hitte zo draaglijk als mogelijk gemaakt.

Het treintje dat uitjes maakte naar de vliegtuigshow van modelvliegclub Swnetibold en de natuur van Illikhoven/Visserweert, leverde passagiers wat extra verkoeling op en zat tot het laatste vol.

Uiteindelijk werd besloten de open Grensmaasdag een uurtje eerder, om 16 uur, af te sluiten.

grensmaas

Grote parasols voor wat extra schaduw

Snikhete open Grensmaasdag (III)

De dagen na de open Grensmaasdag kwamen er overigens veel complimenten binnen voor Rijkswaterstaat en het consortium voor de organisatie van het evenement.

Niet alleen van bezoekers, maar ook van (gemeente)bestuurders en deelnemers aan de infomarkt. Voordeel van de wat mindere drukte was dat vragenstellers over bijvoorbeeld de archeologische vondsten of het productieproces van grind wat meer ruimte kregen om het gesprek aan te gaan met deskundigen.
De Grensmaasdag leverde uiteindelijk ook positieve publiciteit op in kranten en op de radio.

Klik hier voor een filmimpressie van de Grensmaasdag.

grensmaas

In de stands, zoals het grindpaviljoen, was het een geanimeerde sfeer

Snikhete open Grensmaasdag (IV)

Harmonie Concordia uit Obbicht heeft met een muziekwedstrijd nog een bijzonder steentje bijgedragen aan de Grensmaasdag: wie levert de meeste trommelslagen in een halve minuut, of wie blaast de langste toon op een bas.

Uiteindelijk zijn er drie winnaars uit de bus gekomen die kaartjes krijgen voor het Grensmaasvallei cultuurfestival en een mooi boek. De winnaars zijn: Noortje Grijsbach, Michiel Smeets en Kirsten Teunissen. Concordia neemt contact met ze op.

grensmaas

Trommel en bas inzet van wedstrijd bij Open Grensmaasdag

Vrijwilligers

Meer dan honderd vrijwilligers waren in de weer om alle activiteiten van de Grensmaasdag in goede banen te leiden. Vrijwilligers van partners, zoals Rijkswaterstaat, Ark,

Natuurmonumenten, RivierPark Maasvallei en de gemeente Echt Susteren, maar ook van het verenigingsleven. Harmonie Aurora uit Grevenbicht, harmonie Concordia uit Obbicht en het Wielercomité Buchten. Aurora leverde 20 vrijwilligers en een optreden van de brassband. Ook medewerkers van Consortium Grensmaas zelf hebben de helpende hand geboden.

Aurora trad na de open dag nog twee keer aan op Trierveld. Het grevenbichtse muziekgezelschap deed een beroep op Consortium Grensmaas om op de werklocatie te kunnen repeteren voor een taptoe. Nergens in de omgeving was een plek in de openlucht beschikbaar met voldoende ruimte. Het Consortium hielp Aurora uit de brand.

grensmaas

Harmonie Aurora in het gelid voor een repetitie op de werklocatie Trierveld

Duizendknoop

Tijdens de Open Grensmaasdag kreeg Natuurmonumenten in haar infostand opnieuw vragen over de Japanse Duizendknoop.

Coördinator natuurbeheer Frenk Janssen licht toe: “De woekerplant vormt in heel Nederland een groot probleem. Helaas heeft de mens daar zelf voor gezorgd, door de exoot ooit hiernaartoe te halen en via tuincentra te verkopen. Vervolgens is de plant vaak als snoeiafval in de natuur terecht gekomen, waar hij andere – inheemse – soorten verdringt.

Bestrijden is lastig, omdat er geen echte effectieve methoden zijn. Tegelijkertijd zal de plant zich na elk hoogwater verder verspreiden. Na het extreme hoogwater van 2021 hebben we  op een paar locaties aangespoelde kluiten en worteldeeltjes handmatig weggehaald, om zo nieuwe groeiplekken tegen te gaan. Wat het effect van deze proef is, moet nog blijken. Afhankelijk daarvan kan de methode wellicht vaker worden ingezet. Dat is echter een zeer tijdrovende en kostbare klus. Leden van de klankbordgroep Koeweide-Trierveld opperden al om de hulp van de omgeving in te roepen. Maar dan nog wordt het probleem alleen plaatselijk aangepakt. Als er elders niks gebeurt, blijft het dweilen met de kraan open. Samenwerking is dus nodig.”

Infoavond Maasband

Consortium Grensmaas organiseert dinsdag 12 juli vanaf 19.30 uur een infoavond in café de Witte Börstel in Meers.

Centraal onderwerp tijdens de infoavond is de start van de aanleg van de nevengeul in Maasband en de voorbereidingen die nodig zijn om het grondverzet en de grindtransporten zonder overlast te laten verlopen.
Inmiddels zijn met de inzet van een reeks kranen al nieuwe kabels en leidingen gelegd bij de hoogwaterbrug van Maasband.

grensmaas

Kabels en leidingen gebundeld voor installatie bij de hoogwaterbrug

Voortgang

Het grondverzet en de grindwinning in Trierveld liggen op schema. De komende weken en maanden ligt de focus ook nadrukkelijk op de uitvoering in Maasband.

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Han Houben, Flying Eye en Consortium Grensmaas

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy