klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

De natuur in Borgharen


Nieuwsbrief juli 2022

Start werk Maasband (I)

Met de organisatie van een infoavond voor de bewoners is dinsdag 12 juli het startsein gegeven voor de resterende uitvoering van het project Grensmaas in Urmond en Maasband.

Ongeveer vijftig inwoners van met name Maasband kwamen naar café De Witte Börstel in Meers om tekst en uitleg te krijgen over de werkzaamheden aan de rand van hun dorp. De uitvoering start na de vakantieperiode en begint met een stuk rivierverruiming in Urmond en de aanleg van een nevelgeul in Maasband. De dekgrond die daarbij vrijkomt gaat naar de dekgrondberging in Meers. Het zand en grind gaat via de haven in Stein per schip naar het Trierveld om veredeld te worden.

grensmaas

Het begin van de nevengeul is inmiddels afgegraven

Start werk Maasband (II)

Met de uitvoering en inrichting van het gebied is een kleine twee jaar gemoeid. Na afronding is Maasband, net als eeuwen geleden, weer een eiland in de Maas.

Tijdens de infoavond heeft het Consortium toegezegd de inwoners periodiek bij te praten over de voortgang. Daartoe wordt om de zes weken een inloopuurtje georganiseerd in Ut Bakkes, de centrale ontmoetingsplek voor de inwoners van Maasband. Het Consortium heeft daarover een principeafspraak gemaakt met Ut Bakkes. Het eerste inloopuurtje wordt eind september georganiseerd.

De inwoners beloonden de presentatie over de werkzaamheden overigens met een gul applaus. Klik hier om de presentatie over de uitvoering van Maasband te bekijken (6,5 MB).

Consortium Grensmaas biedt (amateur)archeologen overigens de ruimte om voor de start van de graafwerkzaamheden bodemonderzoek te doen. Dat heeft al tot allerlei vondsten geleid tot uit de Steentijd toe.

grensmaas

Detailafwerking van de brug in Maasband

De Brök

Een brug zonder naambord is als een auto zonder kenteken: niet compleet dus. Het bord van de Bröck, de eerste hoogwaterbrug van het project Grensmaas in Visserweert/Illikhoven, is inmiddels al twee keer verdwenen.

Een keer gestolen en een keer zwaar beschadigd door een storm. Sjaak den Hollander is een van die Illikhovenaren die al enige tijd ijvert voor de plaatsing van een nieuw bord. Wat meer hufterproof en wat meer bestand tegen de gesel van harde wind.

Inmiddels is dat bord besteld en wordt de Brök weer echt de Brök

grensmaas

De Brök wordt weer de Brök

Buitenbeeld

Het mobiele uitkijkpunt van Natuurmonumenten, Buitenbeeld, staat al enkele weken in Illikhoven. Het uitkijkpunt biedt allerlei info over de natuurontwikkeling langs de rivieren en natuurlijk een mooi panorama over de Maas.

Veel fietsers hebben de afgelopen weken een tussenstop gemaakt om vanaf Buitenbeeld even te genieten van het andere beeld dat het uitkijkpunt biedt. Binnenkort verhuist het uitkijkpunt weer naar een andere plek.

grensmaas

Buitenbeeld in beeld

Grensmaastafels (I)

Duurzaam in het kwadraat. Dat is het initiatief van architect Koen Savelkoul om Grensmaastafels op de markt te brengen. Tafels geproduceerd van populieren die de afgelopen jaren het veld moesten ruimen voor de rivierverruimingen in onder meer Nattenhoven, Grevenbicht en Illikhoven. Inmiddels zijn er al zo’n honderd tafels verkocht.

Ze staan in woonkamers, kantoren en horeca in het hele land. Van Maastricht tot Almere. Koen: “Het productieproces hebben we compleet in Limburg geconcentreerd. Van drogen, tot zagen en monteren. Daarbij hebben we ook arbeidswerkplaatsen ingeschakeld.”

Savelkoul heeft nog een voorraad populierenhout die voldoende is voor nog eens honderd tafels. In het najaar gaat een nieuwe campagne van start om die tafels, in alle mogelijke maten en kleuren, ook aan de man te brengen. De tafels zijn overigens het hele jaar door bestelbaar.

De populieren die de afgelopen jaren moesten wijken, worden ruim gecompenseerd door de ontwikkeling van de Grensmaasnatuur, waaronder ook veel nieuwe bomen.

Een fotocollage over de Grensmaastafels

Grensmaastafels (II)

Koen ontpopt zich meer en meer als een ontwerper/architect die natuurlijke materialen uit eigen omgeving gebruikt voor zijn creaties. “De Grensmaas levert een schat aan materialen. Ik ben nu bezig met de uitwerking van plannen om ook zand en grind te gebruiken voor nieuwe producten.”

Als geboren Grevenbichtenaar was Koen al betrokken bij het initiatief tiny objects in dat dorp. Met beeldbepalende elementen moet de band tussen de inwoners en de rivier weer worden aangehaald. Het resultaat? Met een bijdrage uit de Europese subsidiepot verrijzen in Grevenbicht onder meer een uitkijksteiger, een vogeluitkijkpunt en is er al een leerplek in de natuur voor de jeugd gerealiseerd.

Koen Savelkoul benadrukt dat het project Grensmaas een inspiratiebron voor hem is om duurzaam te ontwerpen. “Waarom materiaal van ver weg halen, als het lokaal ook voorhanden is?” Zie ook www.grensmaastafel.nl

Zwart/wit

Zwart/wit foto’s zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Toch leveren ze steeds weer een aparte sfeer. Zoals dit tafereel van de werkhaven in Trierveld, die een toonbeeld is van dynamiek en activiteiten. De foto van Jos Ruijters levert een stilleven op. Alsof er geen beweging is in de haven. Alsof de tijd even stil staat. Met rimpelloos water boordevol schaduwen.

grensmaas

Ondertussen in Borgharen en Itteren (I)

Hoe is het ook alweer in Borgharen en Itteren? Consortium Grensmaas vertrok in 2014 uit Borgharen en in 2018 was het werk in Itteren gedaan.

Beide dorpen hebben het juk van kernen die telkens weer slachtoffer zijn van hoogwaterslachtoffers afgeschud. In deze zomermaanden trekken duizenden recreanten door Itteren en Borgharen. Opvallend: ze fietsen vooral langs de Grensmaasnatuur. Struinen doet slechts een enkeling. Veel fietsers nemen een kijkje bij Kasteelhoeve Hartelsteijn, of bezoeken het monument van het paardengraf in Borgharen. Zoals de familie Peeters uit Almere die een deel van de vakantie gebruikt om de Grensmaasnatuur te leren kennen. Op de fiets. “Niets moet, alles kan”, lacht het echtpaar Peeters.

Panorama van de verruimde Maas tussen Itteren en Borgharen

Ondertussen in Borgharen en Itteren (II)

Niets in Itteren en Borgharen herinnert meer aan de kranen en de grindtransporten. Alsof de Maas altijd zo breed uitwaaierde zoals vandaag.

En dankzij het project Grensmaas hebben beide dorpen elkaar ook weer gevonden. Werken ze samen, omdat er veel meer is dat de inwoners bindt dan dat ze scheidt. Ach, er wordt soms wel gemopperd over de toestroom van recreanten. Maar het leven is gewoon weer goed in Itteren en Borgharen.

Dat vindt ook die muzikant uit een van de buurtdorpen, die de Grensmaas of het Julianakanaal opzoekt om te repeteren. “Met de rust hier is het fantastisch om te zoeken naar de juiste noten.”

Repeteren in de Grensmaasnatuur


Waar ooit de werkhaven lag, ontwikkelt zich nu mooie natuur

Voortgang

Het grondverzet en de grindwinning zijn geconcentreerd in Trierveld en Nattenhoven en liggen op schema.

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Jos Ruijters en Consortium Grensmaas

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy