klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

De werkweg tussen Trierveld en Koeweide wordt geflankeerd door een zee van klaprozen

Nieuwsbrief juni 2021

Project duurt tot 2027

Het project Grensmaas gaat definitief door tot uiterlijk 31 december 2027. Alle vergunningen voor de verlenging van het werk zijn verleend. Het verzoek voor de langere duur van de uitvoering heeft geen enkel bezwaar opgeleverd.

Consortium Grensmaas diende het verzoek voor de verlenging in omdat de stagnerende afzet tijdens de financieel/economische crisis een forse achterstand in de grindwinning opleverde. Die achterstand is in de aanvankelijke duur van het project Grensmaas tot 31 december 2024 niet meer in te halen. De uitbreiding van het project Grensmaas betreft alleen de termijn. Er wordt geen extra grind gewonnen. De werkzaamheden in die extra termijn concentreren zich in Trierveld en Koeweide in de gemeente Sittard-Geleen.

grensmaas

Beeld van het werk op de locatie Trierveld

Liefde (I)

Liefdesverklaringen. Je hebt ze in alle soorten en maten. Ook als het gaat om zoiets als de genegenheid voor de Grensmaas. Lotte de Jong en haar team van het zogenaamde Living Lab Grensmaas zijn op zoek naar liefdesuitingen en andere emotionele verklaringen over de Grensmaas in de vorm van gedichten, foto’s, schilderijen, of liederen. “We willen graag een compleet beeld krijgen hoe de mensen denken over de ingrijpende gedaantewisseling van de rivier na de uitvoering van het project Grensmaas,” zegt Lotte.

Living Lab is een meerjarig, wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het project Grensmaas op de omgeving. Meerdere universiteiten en hogescholen werken mee aan het onderzoek. Daarbij past ook een brok historie van de beeldvorming over de Maas vroeger en nu.

grensmaas

Schilderij van het werk aan het project Grensmaas door Willy de Bruyn uit Grevenbicht

Liefde (II)

Living Lab Grensmaas wil de inwoners graag breed betrekken bij het onderzoek. Op de website www.livinglabgrensmaas.nl is ruimte gemaakt voor inwoners om hun Maasverhaal te verkondigen en te delen. Dat kan ook live tijdens een online klimaatcafé op maandag 21 juni 2021. Meer informatie over dat café is te vinden op: www.livinglabgrensmaas.nl

Lotte de Jong: “het zou geweldig zijn als we ons onderzoek echt samen met de inwoners gestalte kunnen geven.”

Zeemeermin in de startblokken

Rusalka de kleine zeemeermin staat nu echt in de startblokken voor de première op vrijdag 2 juli en de overige uitvoeringen van de opera op 3, 4, 9, 10 en 11 juli. Het gezelschap Opera Compact heeft inmiddels de eerste repetitie achter de rug op de werklocatie Trierveld. “Die is prima verlopen. Iedereen was onder de indruk van het imposante decor”, aldus zakelijk leider Fenna Ograjensek.

Het muziektheaterspektakel krijgt ook een duidelijk regionaal tintje. Schoonzwemmers, het koor en een deel van de muzikanten zijn allemaal afkomstig uit het verenigingsleven in de regio. Voor enkele spectaculaire scenes wordt ook zwaar materieel van Consortium Grensmaas ingezet.

Techneuten, veiligheidsexperts en toeleveringsbedrijven zijn inmiddels volop in de weer om de voorstellingen rimpelloos te laten verlopen. Een van de komende dagen start ook een landelijke communicatiecampagne.

Dichtbij huis heeft Opera Compact in Grevenbicht inmiddels de schooljeugd met zang, dans en tekeningen volop geïnformeerd over de avonturen van Rusalka.

grensmaas
grensmaas

De laatste droge repetities. Inmiddels vinden de repetities plaats op locatie in Trierveld

Distels (I)

Stap voor stap breidt de natuur langs de Grensmaas zich uit. Dat is goed te zien bij Nattenhoven en Obbicht. In een paar maanden tijd zijn de kale vlaktes veranderd in een groene ruigtes met distels, brandnetels, jonge struiken, boompjes en andere pionierssoorten. Die distels roepen met regelmaat vragen op van wandelaars die zich afvragen of dat nou het resultaat is van de natuurontwikkeling.

De distels zijn een tijdelijk fenomeen.  “Ze zijn onderdeel van de procesnatuur die we in de Maasvallei nastreven”, legt Frenk Janssen van Natuurmonumenten uit.

Volgens Janssen horen de distels bij de overgang van landbouwgrond richting natuurgrond.

grensmaas

De ontluikende natuur in Nattenhoven

Distels (II)

“In die overgang laten we de natuur zoveel mogelijk haar werk doen, met de grote grazers als ons enige stuur. In de eerste jaren ontwikkelen zich dan allerlei ruigtes met verschillende soorten distels. Zo komen er akkerdistels, speerdistels en kruldistels voor, elk met hun eigen waarde voor de natuur: van nectar voor vlinders tot mineralenbron voor het grazend vee, van wintervoer voor putters tot voedselplant voor vele insecten. Na verloop van tijd maken de distels vanzelf  plaats voor andere planten, bloemen en kruiden zoals wilde marjolein, grasklokje, margriet en slangenkruid,” benadrukt Frenk Janssen.

Hoewel de echte bijzondere planten nog even op zich laten wachten, is er buiten al volop moois te ontdekken. Kolonies oeverzwaluwen bij de steile zandwand nabij Nattenhoven.

grensmaas

Het onderdak van oeverzwaluwen tussen Obbicht en Nattenhoven

Atelier over toekomst Trierveld

Voor de agenda: Consortium Grensmaas organiseert donderdag 7 oktober een atelier over de toekomstige inrichting van Trierveld en Koeweide.

Dat atelier is eerder uitgesteld met het oog op de coronarichtlijnen. Het atelier vindt plaats bij Galerie Marie in het kerkje in Schipperskerk. Aanvang 19.30 uur. Tijdens het atelier kan iedereen aan de hand van een basiskaart plannen aanreiken en suggesties doen voor de invulling van het gebied. Uitgangspunt is dat Trierveld deels een landbouw- en deels een natuurbestemming krijgt als compensatie voor de concentratie en uitbreiding van een agrarisch bedrijf in Koeweide.

Voortgang

Wethouder Pieter Meekels geeft samen met directeur Kees van der Veeken op woensdag 23 juni het startsein voor de aanleg van het wandelpad tussen Obbicht en Grevenbicht aan de rand van het nieuwe natuurgebied. Daarmee wordt ook het startsein gegeven voor de inrichting van Elba.

In Maasband spitsen de werkzaamheden zich toe op de completering van de hoogwaterbrug.

De grindwinning in Koeweide en Trierveld ligt op schema.

grensmaas

Het werk bij de brug in Maasband

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Sanne linssen, Natuurmonumenten, Consortium Grensmaas en Jos Ruijters

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy