klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

Nieuwsbrief april 2021

Prijs voor RivierPark Maasvallei (I)

Het RivierPark Maasvallei, dat op de Limburgse rivieroevers grotendeels bestaat uit natuur van het project Grensmaas, is uitgeroepen tot de beste wandelroute van het jaar in de Benelux.

Het gaat om de grensoverschrijdende lange afstandswandeling die alle moois van het RivierPark verbindt via een totale route van 137 kilometer op beide oevers van de Maas.

Het RivierPark Maasvallei is de naam van het langgerekte landschap tussen Maastricht/Lanaken en Thorn/Kessenich, aan beide oevers van de Maas. De route is volledig bewegwijzerd. Ideale startplaatsen zijn de toegangsdorpen aan beide oevers, zoals Itteren, Geulle, Elsloo, Grevenbicht, Roosteren, Stevensweert en Thorn. Aan de Vlaamse kant spreken Oud-Rekem, Leut, Stokkem, Aldeneik en Kessenich tot de verbeelding. Er zijn bovendien aanlooproutes vanuit het station in Maastricht en de historische kern van Sittard.

grensmaas

Mooi wandelen in het RivierPark

Prijs voor RivierPark Maasvallei (II)

Struinen langs de Maas wordt tijdens de wandeling afgewisseld met routes door charmante Maasdorpjes. Omdat de Maas in dit gebied zoveel dynamiek toont, is er ook een droge voetentraject of hoogwateralternatief bewegwijzerd, dat zelfs in de natste periodes begaanbaar is. Dat initiatief kon de jury van de beste wandelroute van 2021 in de Benelux bijzonder waarderen.

De bekroonde route bestaat nu bijna een jaar en is al veelvuldig gelopen. De bijhorende routekaart vloog vorig jaar de deur uit.

Wethouder toerisme Gina van Mulken van de gemeente Stein: “Deze route is nu al iconisch. Ze verbindt bekende én verborgen parels in de samenwerkende gemeenten in het RivierPark. Samen met alle partners bouwen we aan een uniek verhaal waar bewoners en bezoekers beter van worden”.

De prijs is vorige week uitgereikt tijdens de (virtuele) Fiets- en Wandelbeurs in Gent en Utrecht

Alle info op: www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/langeafstandswandeling

Enquête

Tot begin mei loopt er overigens nog een enquête die antwoord moet geven op de vraag hoe de inwoners de natuurontwikkeling in het RivierPark waarderen en de effecten van de recreatie beoordelen.

Ook de inwoners van het Grensmaasgebied tussen Maastricht en Roosteren kunnen die vragenlijst invullen. Het RivierPark Maasvallei en de toeristische sector willen graag een beeld hebben van de ontwikkeling van het toerisme langs de Maas.

Kijk op: https://kennis.toerismevlaanderen.be

grensmaas

Grensmaasnatuur

Jong leven

De lente brengt volop nieuw leven in de natuur.

Veulens die onder begeleiding van de familie voor de eerste keer gebruik maken van de faunapassage in Obbicht, die overigens meer en meer gebruikt wordt door de grote grazers. Maar ook op kleiner formaat is er sprake van nieuwe borelingen. Zoals deze kuikens die onder aanvoering van hun moeder de eerste wankele stappen zetten.

grensmaas

Groot en klein nieuw leven

Atelier over inrichting Trierveld

Consortium Grensmaas organiseert dinsdag 18 mei vanaf 19 uur een atelier over de toekomstige inrichting van Trierveld. Het is de bedoeling dat dat gebied een gecombineerde landbouwfunctie en natuurbestemming krijgt.

Tijdens het atelier kan iedereen ideeën aanreiken en suggesties doen voor de inrichting van het gebied. Op basis van die inbreng wordt er een inrichtingsplan gemaakt dat op een zo breed mogelijk draagvlak kan rekenen. In verband met de coronavoorschriften wil het consortium kunnen garanderen dat deelnemers aan het atelier voldoende en veilige onderlinge afstand kunnen houden. Met het oog daarop worden belangstellenden voor het atelier verzocht om zich via info@grensmaas.nl aan te melden voor deelname. Afhankelijk van de belangstelling wordt het atelier eventueel in meerdere sessies opgedeeld. De locatie wordt begin mei bekend gemaakt.

Rondleiding hoogwaterbrug Maasband

In afstemming met de inwoners organiseert het Consortium woensdag 19 mei vanaf 18.30 uur een rondleiding op en rond de hoogwaterbrug in Maasband. De bouw daarvan is nagenoeg gereed. Zoals eerder gemeld krijg die brug de naam Hoxweerdbrug na ruggenspraak met de inwoners.

Een van de bedenkers van die naam, mevrouw Lies Janssen-Didden uit Maasband, wordt voor de rondleiding in de bloemetjes gezet. Zij was een van de bedenkers van de naam Hoxweerd en werd uit de vele tientallen inzendingen van bewoners gekozen als winnaar van de naamwedstrijd. Tijdens de rondleiding gelden de coronavoorschriften die dan actueel zijn.

grensmaas

Maasband vanuit de lucht


grensmaas

Actueel beeld van de brug

Voortgang

Consortium Grensmaas gaat de komende weken aan de slag met de aanleg van wandelpaden in en langs het toekomstig gebied tussen Obbicht en Grevenbicht. In totaal gaat het om een traject van zo’n drie kilometer aan wandelpaden. Het materieel voor de aanleg van de paden moet aangevoerd worden via de openbare weg in de kernen van Grevenbicht en Obbicht. Dat kan enige overlast met zich meebrengen. De werkzaamheden beginnen eind mei en nemen vier tot vijf weken in beslag.

Ook zijn in principe alle voorbereidingen klaar voor de start van de aanleg van de nieuwe entree en aanlegsteiger van het voet- en fietsveer bij Grevenbicht. Die werkzaamheden duren tot augustus.
Met het oog op het nieuwe vaarseizoen met ingang van 1 mei, zorgt het consortium ervoor dat wandelaars en fietsers tijdens de werkzaamheden toch gewoon van het veertje gebruiken kunnen blijven maken.
De grindwinning en het grondverzet in Trierveld en Koeweide liggen op schema.

grensmaas

Grindwinning in Trierveld

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Flying Eye, Han Houben, RivierPark Maasvallei en Consortium Grensmaas

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy