klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

Een grote zwerm spreeuwen onttrekt de Konikpaarden nabij Hartelstein in Itteren bijna aan het zicht
Nieuwsbrief september 2020

‘Fascinerend’

Acteur, theaterdier en presentator Huub Stapel was maandag 17 augustus op bezoek op de locatie Trierveld in Sittard-Geleen voor opnamen van de nieuwe tv-serie Langs de Maas die de komende maanden via omroep Max wordt uitgezonden.

In een reeks afleveringen schetst Stapel het belang van de Maas op de 950 kilometer lange loop van de rivier vanaf Frankrijk tot aan de monding in de Noordzee.

In de uitzending met Consortium Grensmaas biedt Stapel een beeld van de Maas als enige grindrivier in Nederland en als waterstroom met veel archeologische schatten. Hij spreekt met directeur Kees van der Veeken van het Consortium over de gerealiseerde hoogwaterveiligheid en de natuurontwikkeling van het project Grensmaas, die gefinancierd zijn met de opbrengst van de verkoop van zand en grind. Tot het takenpakket van het Consortium behoort ook het veilig stellen van archeologische vondsten. Daarover vertelt archeoloog Jan Roijmans die enkele duizenden metalen vondsten heeft geborgen via een magneetconstructie aan de grindverwerkingsinstallaties.

Huub Stapel na de opnamen: “Wat een fascinerend project en wat een gigantische omvang.”  Stapel verwacht dat de aflevering over het project Grensmaas in februari 2021 op tv komt.

grensmaas

Huub Stapel en Kees van der Veeken in Trierveld

Christo

Ze vormen nu al markante beelden in het landschap en straks fungeren ze als hoeders van de waterveiligheid voor de inwoners van Maasband: de vijf pijlers van de hoogwaterbrug in Maasband.

Inmiddels hebben die pijlers wel iets weg van een inpakkunstproject van de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaar Christo. De bouwput van de brug wordt weer opgevuld om het dek te installeren. Om te voorkomen dat de pijlers daarbij beschadigen, zijn ze stevig ingepakt.

grensmaas

Hoeders van de waterveiligheid. Inzet: Christo aan de Maas

Werkweg opgeruimd

Het werk in Nattenhoven zit erop. En dat betekent dat de werkweg tussen Grevenbicht en Nattenhoven is opgeruimd.

Met uitzondering van het stukje werkweg ter hoogte van Obbicht dat dienst gaat doen als faunapassage voor met name de grote grazers, die zo een verbinding krijgen tussen de zuidelijke en noordelijke locaties van het project Grensmaas. Die verbinding van de afzonderlijke locaties is ook van groot belang voor de natuurontwikkeling in het hele gebied.

grensmaas

De locatie Nattenhoven is klaar. Inzet: de werkweg is opgeruimd

Brug in Itteren aangelegd

In het natuurgebied in Itteren is de afgelopen dagen de voetgangersbrug over de Geul aangelegd. Daarmee is een langgekoesterde wens van de inwoners in vervulling gegaan.

Met de brug is het hele natuurgebied rond kasteelhoeve Hartelstein tot aan Voulwames beter bereikbaar voor wandelaars. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het hoogwatermonument tegenover Herbricht. Voor de aanleg van de brug moesten onder meer palen worden getrild waar de brug op rust. Met de aanleg van de brug is de inrichting van het natuurgebied op de locatie Itteren afgerond.

grensmaas

De aanleg van de voetgangersbrug over de Geul

Passantenhaven (I)

Er is behoefte aan een passantenhaven voor de pleziervaart in de Berghaven bij Schipperskerk als een tussenstop voor de vaarroute op het Julianakanaal tussen de Midden-Limburgse Maasplassen en Maastricht. Jaarlijks zullen daar 600 tot 800 plezierjachten afmeren voor een stop. Zo’n 400 tot 500 booteigenaren zullen er ook overnachten. Voor de passantenhaven is een steiger met een capaciteit van tien ligplaatsen vooralsnog voldoende.

Dat is de uitkomst van een haalbaarheidsonderzoek naar een kleinschalige passantenhaven in opdracht van de gemeente Sittard-Geleen.

Alle instanties, waaronder Rijkswaterstaat, maar ook landelijke watersportorganisaties zijn positief over de komst van een passantenhaven. Vooral ook uit het oogpunt van veiligheid. Nu is er op het Julianakanaal tussen Maasbracht en Maastricht geen enkele mogelijkheid voor de pleziervaart om even uit te rusten.

grensmaas

Het Julianakanaal

Passantenhaven (II)

Maar er is nog een belangrijk argument dat pleit voor de passantenhaven. Ook booteigenaren zullen de komende tijd meer en meer een dagje willen genieten van het moois dat de natuur in het RivierPark Maasvallei biedt.

Tachtig procent van de plezierjachten heeft fietsen aan boord en daarmee passen de passanten als een maatkostuum in de doelgroep die het RivierPark voor ogen heeft: fietsers en wandelaars. De nieuwe natuur van het project Grensmaas wordt in het onderzoek betiteld als een nog te ontdekken pareltje en een aantrekkelijke groen/blauwe long in een onderscheidend landschap.

Met de uitkomst van het onderzoek wordt ook duidelijk dat behoud van de werkhaven van Consortium Grensmaas in Trierveld voor de watersport geen optie meer is. Die is veel te groot voor het aanbod. Ook is er in Schipperskerk onvoldoende draagvlak voor een grote recreatiehaven.

Stenencirkel

Grote grindstenen uit de Grensmaas vormen sinds kort een ontmoetingsplek voor mensen die even tot rust en bezinning willen komen langs de oevers van de Neder-Rijn in Heteren.

De zogenaamde creatiecirkel in het recreatiegebied Randwijkse Waarden biedt ruimte en moet ook in coronatijden leiden tot verbinding en optredens van verhalenvertellers en muzikanten. Om wensen werkelijkheid te laten worden, zo is de intentie. De Dekker Groep, een van de grindproducenten binnen Consortium Grensmaas, kreeg het verzoek om de stenen van de creatiecirkel te leveren.

Een creatie van Limburgse snit dus.

grensmaas

Grindstenen uit de Grensmaas bij de Neder-Rijn

Audities Kleine Zeemeermin aan de Maas van start

De audities voor de hoofdrollen van de uitvoering van de Grensmaasopera De kleine zeemeermin aan de Maas zijn van start gegaan. Volgens regisseur Sybrand van der Werf is de belangstelling groot en ligt het niveau hoog. Er hebben zich zo’n dertig gegadigden gemeld voor de audities.

De belangstelling voor een rol in de Grensmaasopera is vooral terug te voeren op het bijzondere karakter van de uitvoering. Het coronavirus speelt eveneens een rol. Ook het operawereldje is hard getroffen door het afgelasten van uitvoeringen. Zangers en zangeressen snakken naar optredens. “Er zitten opvallende en bekende namen tussen de aanmeldingen”, aldus Van der Werf.

De Grensmaasopera speelt zich in het laatste weekeinde van juni en het eerste weekeinde van juli 2021 af in de buitenlucht. De werklocatie van Consortium Grensmaas in het Trierveld biedt voldoende ruimte voor de toeschouwers om veilig  afstand te houden. “We zorgen voor een uitvoering die hoe dan ook coronaproof is”, zo benadrukt de regisseur. Inmiddels informeren de eerste belangenstellenden al naar de start van de kaartverkoop.

grensmaas

De Kleine Zeemeermin aan de Maas is er ook al in beeldvorm.
Van de hand van kunstenares Marieke Russel uit Schipperskerk.

Ode aan de Maas

Met een Ode aan de Maas wil de toeristische sector in 2021 extra bezoekers uit België en Duitsland naar Limburg trekken. Een grote Maasexpositie in het Limburgs Museum in Venlo, extra aandacht voor highlights langs de Maas en een reeks evenementen, waaronder ook de Grensmaasopera, moet het legioen toeristen en dagjesmensen in Limburg volgend jaar nieuwe impulsen geven.

De schoonheid van de rivier, de pijn die de Maas veroorzaakt, het verleden, heden en toekomst van de waterstroom zijn de pijlers van de marketingcampagne. De vele parels langs de rivier, de karakteristieke Maasdorpen en steden, de archeologische schatten, waaronder het paardengraf van Borgharen en de natuur van het RivierPark Maasvallei worden in 2021 extra in de schijnwerpers gezet.

Voortgang

De werkzaamheden concentreren zich op de omvangrijke oeververlaging in de Banaan/Koeweide en de grindwinning in Trierveld. In Elba is de uitvoering in de afrondende fase beland. De rivierverruiming en oeverbestorting zijn medio september klaar.

grensmaas

De verwerkingsinstallaties in de haven in Trierveld

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Reen van Beek, Consortium Grensmaas, Nol Roberts en Flying Eye

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy