Grind weer in beweging
Afgelopen februari bereikte de Maas haar hoogste afvoer sinds 2011. Behalve veel water transporteert de Maas dan ook zand en grind. Nu het waterpeil weer is gezakt, zijn daar de sporen van terug te zien.
De Grensmaas is de enige grindrivier van Nederland. De bodem en de oevers van de Maasvallei bestaan uit een dik grindpakket en als de stroomsnelheid van de Maas toeneemt, bij hogere afvoer, dan gaat het grind aan de rol. Het stuitert en schuif over de bodem en kan honderden meters meegevoerd worden, tot het waterpeil weer zakt en de korrels tot stilstand komen.
Zo gebeurt het al duizenden jaren, maar ongeveer 150 jaar geleden is de rivier steeds meer aan banden gelegd en dat zorgde ervoor dat het grindtransport sterk verminderde. Het Grensmaasproject geeft de Maas nu weer de ruimte en het is de bedoeling dat dan ook het grind weer door de bedding kan bewegen.
“Het goede nieuws is dat dat inderdaad gebeurt. In de bedding ontstaan nieuwe grindbanken van fijn grind. Dat zorgt voor meer variatie onder water waar dan vissen en kleinere waterorganismen van profiteren”, zo zegt Alphons van Winden van het Bureau Stroming, dat mede aan de wieg stond van de natuurvisie voor het project Grensmaas.
De grootste grindbanken ontstaan in de binnenbochten van de rivier. Tijdens het hoge water van de afgelopen winter is een fraai exemplaar ontstaan bij Grevenbicht. Dit is een bijzondere plek want ruim 200 jaar geleden ontstond exact hier ook een eiland, Elba genaamd.

|
De satellietfoto’s tonen 'de groei' van het jonge Elba. |
|