klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas

grensmaas

Beeld van het grondverzet in Nattenhoven
Nieuwsbrief juli 2020

Tweede Grensmaasopera: De kleine zeemeermin aan de Maas (I)

De werklocatie Trierveld nabij Schipperskerk in de gemeente Sittard-Geleen wordt het decor van een tweede Grensmaasopera. Er komen zes open lucht uitvoeringen in het laatste weekeinde van juni en het eerste weekeinde van juli 2021.

Na maandenlang overleg heeft Consortium Grensmaas ingestemd met het verzoek van het gezelschap Opera Compact om medewerking te verlenen aan de open lucht uitvoeringen van de opera Rusalka van de Tsjechische componist Antonin Dvorak.

Die wereldberoemde opera is gebaseerd op het sprookje van de kleine zeemeermin van Hans Christian Andersen. Opera Compact komt met een eigen bewerking: De kleine zeemeermin aan de Maas. De provincie Limburg heeft inmiddels subsidie toegezegd. Lokale overheden en bedrijfsleven worden nog benaderd voor sponsoring. Er is ruimte voor maximaal 500 bezoekers per voorstelling. Ook als de coronaregel van anderhalve meter afstand dan nog van kracht is, gaat de opera door. Alle uitvoeringen spelen zich af in de avonduren. Er wordt nog gedacht over een speciale kindervoorstelling.

grensmaas

Het decor van de tweede Grensmaasopera

Tweede Grensmaasopera: De kleine zeemeermin aan de Maas (II)

Artistiek leider Sybrand van der Werf en zakelijk leider Fenna Ograjensek zijn dolblij met de samenwerking met Consortium Grensmaas. “Samen kunnen we het publiek op een verrassende manier laten zien, hoe het project Grensmaas het Limburgs landschap verandert, nieuwe natuur creëert en de veiligheid verbetert. We willen de opera op een speelse, toegankelijke en aansprekende manier neerzetten met een duidelijk verbinding met de Maas.”

Voor de uitvoering wordt een tribune opgebouwd aan de oostelijke kant van de grote werkhaven. Het water, de gindverwerkingsinstallaties en het grinddepot vormen het decor van de opera.

Een kamerorkest van twintig man, vijf solisten en tientallen figuranten vormen de cast van de opera. Ook het regionaal verenigingsleven wordt bij de uitvoering betrokken. Dat was een van de voorwaarden van het consortium. Dans- en toneelgroepen, maar ook watersportverenigingen uit Sittard-Geleen en omgeving krijgen de mogelijkheid om in de programmering een plekje te krijgen.

grensmaas

Beeld van de Grensmaasopera in 2016 in Itteren


Tweede Grensmaasopera: De kleine zeemeermin aan de Maas (III)

De kleine zeemeermin vertelt het verhaal van de grenzeloze liefde tussen zeemeermin Rusalka en een prins. De grove lijnen van de uitvoering staan vast en worden de komende maanden tot in detail uitgewerkt. Er zijn inmiddels contacten gelegd met Limburgse theaters om de uitvoeringen in de programmering op te nemen en mede voor de kaartverkoop te zorgen.

In 2016 werd op de werklocatie in Itteren zes keer het klankspektakel De Grensmaas vertelt uitgevoerd onder leiding van Paul Coenjaarts. Die eerste Grensmaasopera werd uitgeroepen tot een van de mooiste culturele producties van dat jaar.

Cultuurwethouder Andries Houtakkers van de gemeente Sittard-Geleen: “Fantastisch dat we zo’n bijzondere productie aan het cultureel programma van de stad mogen toevoegen. En mooi dat het verenigingsleven daar ook een rol in krijgt. Zo verbindt cultuur.”

Kijkuurtje brug Maasband

Ruim 40 inwoners van Maasband en omgeving hebben donderdag 11 juni gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de bouwplaats van de hoogwaterbrug te bekijken.

De bewoners waren met name onder de indruk van de omvang van de toekomstige pijlers. Ook het ontwerp valt in de smaak, zo viel uit de reacties af te leiden. Projectleider Jan-Willem Oome van de brug vertelde alles over de technische details. Francois Verhoeven gaf tekst en uitleg over de locatie Maasband in de bredere context van het project Grensmaas. Het consortium heeft de inwoners inmiddels gevraagd mee te denken over de naamgeving van de brug. Als de coronarichtlijnen dat toelaten, organiseert het consortium na de vakantie ook periodiek een inloopuurtje waarbij inwoners vragen kunnen stellen over de vordering van de bouw.

grensmaas

Een beeld dat de indrukwekkende omvang van de toekomstige brugpijlers aangeeft

Consortium in tv-serie Langs de Maas

Consortium Grensmaas speelt de hoofdrol in een van de afleveringen van de nieuwe serie Langs de Maas van omroep Max.

Presentator Huub Stapel komt in augustus naar de locatie Trierveld voor opnamen over de grindveredeling en de slimme wijze waarop het Consortium archeologische vondsten veilig stelt via een grote magneet in de verwerkingsinstallatie. De serie is de opvolger van het succesvolle programma Langs de Rijn. Net als in die serie maakt Huub Stapel een tocht langs de rivier en belicht bijzondere aspecten en karakteristieken van de Maas. In dit geval de Maas als grindrivier en archeologische bodemschat.

Opening watertappunt

Wethouder Gert-Jan Krabbendam en de Itterense Ciska Hellenbrand, hebben donderdag 18 juni het eerste watertappunt van Itteren officieel in gebruik genomen met het tappen van de eerste glazen water.

In Limburg staan inmiddels meer dan 150 van die tappunten, maar die van Itteren is bijzonder. Dat watertappunt kwam er op initiatief van Ciska. Als bewoonster van Itteren zag ze hoe het recreatief wandel- en fietsverkeer, mede door de natuur van de Grensmaas, in haar woonplaats toenam, zonder dat die dagjesmensen de mogelijkheid hebben ergens vers water te drinken. Dus klopte Cisca bij de gemeente en het Consortium aan, voor zo’n watertappunt van de Waterleiding Maatschappij Limburg.

De gemeente Maastricht en het Consortium besloten de krachten te bundelen en inmiddels staat het watertappunt op ’t Brook aan de Brigidastraat in Itteren.

Wethouder Krabbendam bevestigde in zijn toespraak dat Itteren meer en meer in trek is bij recreanten. “Ook Maastricht ontdekt Itteren”, aldus de wethouder om daarmee aan te geven dat de inwoners van de Limburgse hoofdstad meer en meer genieten van het moois van Itteren.

grensmaas

Een watertoost op het nieuwe tappunt in Itteren

Symposium over natuurontwikkeling Grensmaas

Vrijdag 16 oktober worden tijdens een symposium de resultaten gepresenteerd van een jarenlang onderzoek naar de natuurontwikkeling als onderdeel van het project Grensmaas.

Afhankelijk van de coronarichtlijnen op dat moment wordt het symposium online, of in Kasteel Vaeshartelt in Itteren georganiseerd. Partners in het onderzoek zijn onder meer Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, Consortium Grensmaas, de Vlaamse Waterweg en RivierPark Maasvallei. Het symposium wordt gecombineerd met excursies in de Grensmaasnatuur.

grensmaas

Natuurontwikkeling in RivierPark Maasvallei

Voortgang

In Maasband start het consortium deze maand met het storten van beton voor de pijlers van de hoogwaterbrug.

De realisatie van de hoge grindmilieus in Nattenhoven wordt deze maand afgerond. De werkweg ter hoogte van Obbicht krijgt definitief de functie van faunapassage. In het najaar is de uitvoering van de locatie Grevenbicht klaar. De grindwinning in Koeweide (Banaan) is van start gegaan. De grindwinning in Trierveld verloopt volgens planning.

grensmaas

Een overzicht van het gebied Koeweide, inclusief de Banaan

De foto’s in deze nieuwsbrief zijn van Flying Eye, Consortium Grensmaas, Bart Peters en Jac Beekers.

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy