klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas
grensmaas
Nieuwsbrief september 2018

Infoavond over verlenging uitvoering Grensmaas

Consortium Grensmaas organiseert donderdag 27 september vanaf 19.30 uur in het kerkje in Schipperskerk, een infoavond over de verlenging van de uitvoering van het project Grensmaas.

De infoavond is vooral bedoeld voor de inwoners van Schipperskerk, maar bewoners van omliggende dorpen zoals Grevenbicht, Illikhoven, Visserweert en Holtum zijn ook van harte welkom.

Tijdens de infoavond worden de bewoners bijgepraat over het verzoek dat het Consortium heeft ingediend bij de overheid om maximaal drie jaar langer aan de slag te blijven met de resterende ontgrinding en herinrichting van de zogenaamde Banaan in Koeweide en het Trierveld in Sittard-Geleen.

Het Consortium heeft die extra tijd nodig, omdat er als na-ijleffect van de economische crisis een achterstand in de grindafzet is ontstaan van zeven miljoen ton.  Die achterstand kan niet meer worden ingehaald in de huidige uitvoeringstermijn, die loopt tot 31 december 2024.

Geweldig

''Geweldig zoals de natuur zich al ontwikkelt".

Pierre Wielders was de afgelopen jaren ambtelijk kartrekker van de gemeente Echt-Susteren tijdens de uitvoering van het project Grensmaas in Illikhoven en Visserweert.

De grote Kattenstaart manifesteert zich al in Illikhoven

Het werk is op een haar na klaar en Pierre, inmiddels ook gemeentelijk ambassadeur van het project Grensmaas, laat via de mail en zelf geschoten foto's al weten hoe enthousiast hij is over het resultaat. Dat vinden trouwens ook veel inwoners van beide dorpjes die met regelmaat op de hoogwaterbrug De Brök te vinden zijn om te genieten van het uitzicht en de ontluikende natuur. Net als Pierre Wielders, die bijvoorbeeld in zijn nopjes is over de eerste grote Kattenstaart die zich binnen een jaar na het graafwerk al van z'n mooiste kant laat zien.

Ruitersdijk weer toegankelijk

De Ruitersdijk tussen Illikhoven en Schipperskerk is vanaf de laatste week van september weer toegankelijk voor het verkeer. De tijdelijke fietsbrug en de werkweg ten zuiden van Illikhoven zijn niet meer nodig.

De fietsbrug werd twee jaar geleden aangelegd omdat de grond- en grindtransporten vanuit Visserweert en Illikhoven de Ruitersdijk doorsneden.

Het verwijderen van de brug en het herstellen van de Ruitersdijk en directe omgeving gaat maandag 17 september van start en duurt tot eind september, begin oktober

Tijdens de werkzaamheden wordt een omleidingsroute ingesteld die loopt via de Parallelweg.

grensmaas

De fietsbrug die weer verwijderd wordt.

Natuurgedichtjes

Guus Kitzen uit Schipperskerk is van het type duizendpoot: altijd bezig op 87 verschillende fronten. En de jaren tellen daarbij vrijwel niet. Probeer Guus maar eens te bereiken. Tien tegen een dat hij op zijn fiets zit, dialectgedichten schrijft, in de nieuwe natuur rond Schipperskerk bezig is, of inwoners met raad en daad bijstaat.

De oud-wethouder is trouwens de enige inwoner van Sittard en Geleen met een eigen straatnaambord: het Guus Kitzenpad, dat wandelaars door de nieuwe natuur leidt die Schipperskerk omzoomt. Langs dat pad kunnen recreanten even stilstaan bij bordjes met gedichten die Guus de afgelopen jaren heeft geproduceerd.

Onder het motto wie schrijft die blijft, zijn er in augustus twee nieuwe bordjes met gedichten geplaatst. Over het belang van de natuur en de onthaasting van de slak. Dat laatste gedicht slaat op het kunstwerk in de tuin van het kerkje van Schipperskerk dat zich als Galerie Marie meer en meer ontpopt als het dorpshart. Schipperskerk? Gewoon een dorp met steeds meer glans en vitaliteit. Met dank aan Guus, Wim, Marieke en al die overige inwoners die gaan voor Schipperskerk.

 
grensmaas

Duizendpoot Guus Kitzen bij een van de nieuwe gedichtbordjes

Cadeautje

Dekker, een van de zeven grindproducenten van Consortium Grensmaas bestond onlangs honderd jaar. Bij zo'n mijlpaal hoort een toepasselijk cadeau.

Een mooie grindsteen dus. Er was een kraan nodig om de vijftien ton wegende steen in Itteren op te tillen en een dieplader voor het transport naar de hoofdvestiging van Dekker in IJzendoorn. Dekker is een familiebedrijf. Ooit als schippers begonnen met zand en grind baggeren, is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale onderneming met handel, logistiek en de productie van zand, grind en betonmortel. Duurzaam ondernemen is de centrale kernwaarde van het bedrijf, dat in Limburg gevestigd is in Wessem.

grensmaas

Een gewichtig cadeau

Deltawerken van Limburg

Wat de Maas bracht behalve water. Dat is de titel van het boek van Maasbrachtenaar Noud van der Zee dat gisteravond geheel toepasselijk werd gepresenteerd op de rondvaartboot Stadt Wessem in de haven van Maasbracht.

Met het centrale thema water schildert Van der Zee een kleurrijk beeld van het verleden en heden van de regio Maasgouw aan de hand van een groot aantal interviews met bewoners, bestuurders en ondernemers. Ook de grindwinning komt aan bod, want die heeft mede de huidige gedaante van Maasgouw en omgeving bepaald.

Wat de Maas bracht behalve water is een verrassende, gevarieerde en boeiende verhalenbundel geworden. Ook het project Grensmaas wordt uitgebreid belicht met onder meer een interview met directeur Kees van der Veeken van Consortium Grensmaas. Auteur Noud van der Zee komt in het boek trouwens op de proppen met een nieuwe troetelnaam voor het project Grensmaas: De Deltawerken van Limburg.

De verhalenbundel telt 240 pagina's en kost 23,95 euro.

grensmaas

Het boek van Noud van der Zee

Voortgang

Het graafwerk in Illikhoven en Visserweert is afgerond. Binnen de afgesproken termijn zijn de rivierverruiming en de nevengeul gerealiseerd. Samen met de inwoners en de gemeente Echt-Susteren wordt nu de inrichting ter hand genomen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de markering van de oude Romeinse weg in het toekomstige natuurgebied rond de hoogwatergeul.

Ook in Nattenhoven verloopt de uitvoering voortvarend. De grindwinning is ver gevorderd en nu moet de rivierverruiming nog gestalte krijgen. Net als in Illikhoven en Visserweert zijn de inwoners tevreden over de voortgang en de samenwerking met Consortium Grensmaas.

In Bosscherveld heeft het Consortium besloten nog wat extra containers te plaatsen om de geluidsoverlast van baggermolen Friesland te minimaliseren. De baggermolen is nabij de bebouwing bezig met het allerlaatste restant van de grindwinning en dan kan ook in Bosscherveld begonnen worden met de afwerking en inrichting.

De voortgang op de locatie Trierveld ligt op schema.

grensmaas

Grindwinning in Nattenhoven

De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Pierre Wielders, Consortium Grensmaas', Noud van der Zee, Flying Eye en Jac Beekers

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy