klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas
grensmaas
Nieuwsbrief oktober 2018

Consortium opereert duurzaam (I)

Consortium Grensmaas is de eerste grindleverancier in Limburg met het duurzaamheidskeurmerk CSC (Concrete Sustainability Council). Het keurmerk betekent dat het Consortium heeft aangetoond het grind op duurzame wijze te winnen en te verwerken.

Deze week heeft Jan Keijzer van keurmerk-instantie KIWA het CSC-certificaat officieel uitgereikt aan directeur Kees van der Veeken van Consortium Grensmaas in Holtum. Remco Kerkhoven van het Betonhuis had bloemen in petto voor het Consortium.

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor het keurmerk moeten onder meer aantonen dat de bedrijfsvoering, de zorg voor het milieu en de veiligheid van de medewerkers op duurzame leest is geschoeid. Het CSC is een internationaal keurmerk dat afnemers van beton de garantie biedt dat de grondstoffen op duurzame wijze zijn geproduceerd. Een van de speerpunten van het Betonhuis, de koepelorganisatie van de Nederlandse betonsector met zo'n 300 aangesloten bedrijven, is het stimuleren van duurzaam bouwen.

De uitreiking van het duurzaamheidscertificaat.
Vlnr: Remco Kerkhoven, Jan Keijzer en Kees van der Veeken

Consortium opereert duurzaam (II)

Consortium Grensmaas werkt inmiddels tien jaar aan een veiliger Maas en de ontwikkeling van 1000 hectare natuur in Limburg. Vorig jaar is de hoogwaterdoelstelling bereikt. De ruimte voor de natuurontwikkeling is ook grotendeels gerealiseerd. Beide doelstellingen worden betaald met de winning van zand en grind.

Directeur Van der Veeken benadrukte dat het binnenhalen van het certificaat de verdienste is van alle medewerkers. "Duurzaamheid zit in onze genen. Bij de start van het project Grensmaas In 2005 hebben we al vastgelegd, dat we duurzaamheid als uitgangspunt van de bedrijfsvoering van het Consortium hanteren, met deels dezelfde voorwaarden om nu in aanmerking te komen voor het certificaat. We waren onze tijd vooruit", aldus Van der Veeken.

Primeur voor Meers met uitkijkplatform

Natuurmonumenten heeft het RivierPark Maasvallei in Meers uitgekozen als allereerste stek voor het zogenaamde mobiele uitkijkplatform. Na Meers begint het platform aan een zwerftocht door natuurgebieden elders in Nederland.

Met het uitkijkplatform hoopt Natuurmonumenten meer wandelaars en fietsers te bewegen de Grensmaasnatuur in te gaan en te ontdekken. Recreanten kiezen meer en meer voor het RivierPark Maasvallei maar blijven nog veelal aan de rand van het natuurgebied.

Volgens Paul Wijenberg van Natuurmonumenten moet het uitkijkplatform uitgroeien tot een ontmoetingsplek waar bezoekers ook informatie krijgen over het RivierPark Maasvallei. Het platform biedt recreanten de mogelijkheid om de natuur vanuit een verhoogde positie te bekijken. "Dat biedt een volstrekt andere beleving met nieuwe vergezichten."

Het uitkijkplatform staat de komende weken bij het bomenmonument in het natuurgebied van Meers en krijgt daarna weer elders een plek.

Gedeputeerde Hubert Mackus was gisteren een van de 40 genodigden bij de opening van het platform.

grensmaas

Het mobiele uitkijkplatform kort na de opening met rechts gedeputeerde Mackus

Laatste loodjes in Itteren

Consortium Grensmaas is bezig met de laatste loodjes van de uitvoering op de locatie Itteren. De aanleg van het Passeervak Zuid in het Julianakanaal is vergevorderd.

Daarna moet het Consortium nog een weg aanleggen langs het Julianakanaal tussen Itteren en Voulwames. Die weg is overigens alleen bestemd voor fietsverkeer. Zoals het er nu naar uitziet, krijgt de monumentale steen die herinnert aan het bereiken van de hoogwaterdoelstelling in het najaar van 2017, volgende week ook z'n definitieve plek nabij de monding van de Geul.

grensmaas

Het passeervak is vergevorderd

B en W Sittard-Geleen op bezoek in Schipperskerk

Het college van B en W van Sittard-Geleen was dinsdag 18 september een hele dag in het kerkje in Schipperskerk. Niet alleen om de wekelijkse collegevergadering op locatie af te werken, maar vooral ook om de uitvoering van het project Grensmaas eens zelf te kunnen beleven. De bestuurders waren met name onder de indruk van de omvang van de werklocatie Trierveld/Koeweide en de logistiek die bij het grondverzet en de grindwinning om de hoek komt kijken.

Liefde…

Parijs en Rome zijn steden waar verliefde stellen jarenlang romantische bruggetjes hebben volgestouwd met hangsloten om hun eeuwige trouw te symboliseren. Het aantal liefdesslotjes groeide zo explosief dat Parijs zelfs besloot al dat ijzer weg te halen.

De Brök tussen Illikhoven en Visserweert is nog niet wereldvermaard. Toch hebben veel mensen de hoogwaterbrug al in hun hart gesloten als plek om even te onthaasten en te genieten van het mooie panorama. En de eerste liefdesverklaring hangt er ook al. Een stevig slot met initialen. De Grensmaas als pril liefdesdecor dus.

grensmaas

Het eerste liefdesslot aan De Brök

Voortgang

De uitvoering in Nattenhoven vordert snel. Consortium Grensmaas denkt medio 2019 helemaal klaar te zijn in Nattenhoven om vervolgens de blik te richten op de uitvoering in Grevenbicht. In Trierveld is de eerste aanvulling van de dekgrondberging alweer een feit. Nu het werk in Illkhoven/Visserweert afgerond is, is de fietsbrug ten zuiden van Illikhoven ook niet meer nodig. Die is de afgelopen weken gedemonteerd.

In Bosscherveld is de grindwinning klaar en ligt baggermolen Friesland inmiddels voor anker om uiteindelijk gedemonteerd te worden. Het Consortium gaat nu aan de slag met de afwerking en inrichting van het gebied.

grensmaas

Voor baggermolen Friesland zit het erop


grensmaas

Demontage van de fietsbrug bij Illikhoven

De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Reen van Beek, Jos Ruijters, Consortium Grensmaas

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter

U ontvangt deze e-mail omdat u bent ingeschreven voor de nieuwsbrief van Consortium Grensmaas.

Uitschrijven | Privacy Policy