klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas
grensmaas

Nieuwsbrief november 2017

Golf van publiciteit

Het realiseren van de hoogwaterdoelstelling door Consortium Grensmaas heeft tot een golf van publiciteit geleid, tot aan de NOS toe.

De media zijn de afgelopen weken breed het gesprek aangegaan met bewoners en bestuurlijke hoofdrolspelers van toen en nu. Die zijn donderdag 9 november present tijdens een bijeenkomst bij Kasteelhoeve Hartelstein waar nog eens uitgebreid wordt stilgestaan bij het feit dat Zuid-Limburg het water nu buiten de deur houdt bij soortgelijke waterstanden als tijdens de overstromingen van 1993 en 1995. Kinderen van de basisschool De Maasköpkes uit Borgharen onthullen onder meer een gedenksteen. Ook wordt het boek Maasmijmeringen gepresenteerd. Dat boek biedt een uitgebreid beeld van tien jaar werk aan de Maas, dat de tienduizenden bewoners langs de Maas nu veel meer veiligheid biedt.
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zou ook naar Limburg komen voor de feestelijke afsluiting van het realiseren van de hoogwaterdoelstelling van het project Grensmaas. Maandag heeft ze laten weten dat ze verhinderd is.

grensmaas

Het risico dat dit soort beelden zich weer herhalen, is nu veel kleiner geworden.

Ontroerende televisie

Voor de Limburgse omroep L1 was het bereiken van de hoogwaterdoelstelling aanleiding om een documentaire van bijna een half uur te produceren, die zaterdag 4 november op televisie werd uitgezonden onder de titel De Maas de baas.

Journalist Jos van den Broek zocht bewoners op en maakte onder meer een boottochtje op de Maas met oud-gouverneur Berend-Jan van Voorst tot Voorst. De documentaire bracht de emoties van bewoners over de Maas op ontroerende wijze in beeld. Marieke Dirix uit Voulwames stal de show. Op een bankje met uitzicht op de verruimde Maas bevestigden Marieke en overige bewoners van Voulwames dat ze zich door het werk van Consortium Grensmaas nu veel veiliger voelen. Marieke deed er nog een schepje bovenop: "De grindboeren kunnen het zich na al dat werk en al die inspanningen ook niet veroorloven om ons nog een keer te laten verzuipen. De overheid is trouwens de schuldige van de overstromingen in 1993 en 1995. Die hebben jarenlang niets gedaan aan de veiligheid van de Maas."

grensmaas
Op het Maasbankje voor L1 in Voulwames

Improviseren

Oud-gouverneur Van Voorst was openhartig in de documentaire van L1. De overheid had geen kaas gegeten van de aanpak van een overstroming.

"Het was een kwestie van improviseren. Teveel improviseren en dat is nooit goed", aldus de oud-gouverneur. Een van de zaken die fout liepen was de inschakeling van militairen nadat Limburg kort voor kerst 1993 officieel tot rampgebied werd verklaard. "Er waren nauwelijks militairen. Bijna het hele leger was met verlof. Uiteindelijk moesten de militairen uit de kop van Overijssel komen. En dat duurde eigenlijk te lang."
Van Voorst verhaalde ook over het bezoek van toenmalig koningin Beatrix aan het rampgebied. "Beatrix wilde graag het verdriet delen met bewoners en daarom bij de mensen thuis op bezoek gaan. Het werd een wat vreemde sfeer zodra ze weer buiten stond. Mensen begonnen Oranje boven te zingen. Alsof het feest was."

grensmaas
Oud-gouverneur in het bootje

Overheid kan van Consortium leren

In het radioprogramma De Stemming van L1 kreeg Consortium Grensmaas veel lof toegezwaaid voor de wijze waarop het breed draagvlak heeft verworven voor de uitvoering van het project Grensmaas.

In het wekelijkse discussieprogramma zaten projectleider Laurens Ebberink van Rijkswaterstaat Maaswerken en inwoner Han Hamakers van Itteren tegenover elkaar. Hamakers: "De wijze waarop Consortium Grensmaas de communicatie heeft aangepakt en de inwoners heeft meegenomen, is gewoon fantastisch. Daar kunnen gemeenten en Rijk nog veel van leren."

Hamakers wees erop, dat de overheid bij de ontwikkeling van de plannen om Zuid-Limburg ook met het oog op de klimaatverandering te behoeden voor nieuwe overstromingen, dezelfde fout maakt als de planvorming voor het project Grensmaas: "We worden weer onvoldoende gehoord."

Grensmaas leeft

De ingrepen van Consortium Grensmaas langs de oevers van de Maas houden de inwoners bezig.

Het project Grensmaas leeft bij de bevolking. Dat blijkt uit de respons op een oproep van de site 1limburg aan inwoners om  foto's op te sturen over de werkzaamheden van het Consortium en het veranderende landschap. Bijna 500 foto's werden opgestuurd en op de site geplaatst. Die foto's zijn inmiddels 65.000 keer bekeken. Op Facebook leverde dat fotoalbum 83.000 reacties op.
Op de site van 1limburg worden de komende dagen ook nog enkele polls georganiseerd waarbij de inwoners van Limburg naar hun mening wordt gevraagd over het project Grensmaas.
Het provinciale, digitale medium Radar Limburg  heeft in woord en film een compleet beeld geschetst van het project Grensmaas en de werkzaamheden van het Consortium. Ook daarin komen inwoners aan het woord die erg positief zijn over de samenwerking met Consortium Grensmaas. De productie is te bekijken via www.radarlimburg.nl

grensmaas
In de loop van de jaren zijn er veel mooie beelden geschoten van het werk aan de Grensmaas

Voortgang

Bij alle publicitaire aandacht voor het realiseren van de hoogwaterdoelstelling gaat het werk aan de Grensmaas gewoon door. De productie in Trierveld draait op volle toeren. De grindwinning in Visserweert ligt op schema en ook de werkzaamheden in Bosscherveld verlopen volgens afspraak.

Consortium Grensmaas is deze week ook gestart met de feitelijke aanleg van het Passeervak Zuid in het Julianakanaal ter hoogte van Itteren. De aanleg van die passeerstrook betekent dat het Julianakanaal over een lengte van ongeveer duizend meter met 30 meter wordt verbreed. Dat werk duurt tot medio 2018. Als dat is afgerond, herinnert ook niets meer aan de werkhaven in Itteren die dan weer is aangevuld met grond van de geluidswal bij Voulwames.

grensmaas
De werkhaven in Trierveld

De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Reen van Beek, L1, Jo Smeets, Jos Ruijters en Consortium Grensmaas

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter