klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas
grensmaas

Nieuwsbrief: juni 2017

Merwede in mootjes

Ook voor verwerkingsinstallatie Merwede zit de klus erop in Itteren. Nu de rivierverruiming en grindwinning is afgerond, is de demontage van de Merwede, feitelijk een drijvend grindproductiebedrijf, van start gegaan.

Het is de bedoeling dat de Merwede in september weer operationeel wordt in de werkhaven in Trierveld. Volledig opgetuigd past het gevaarte echter onder geen enkele brug van het Julianakanaal. De installatie is veel te hoog en ook te breed. Daarom wordt de Merwede als het ware in mootjes gehakt. De hoogste etages en de zijpontons worden verwijderd en in Trierveld weer gemonteerd. Daar krijgt de Merwede een vaste plek naast de Rotterdam die al enkele maanden in productie is. De twee verwerkingsinstallaties blijven daar volgens de huidige planning tot 2025 in de weer.

grensmaas

Reusachtige kranen komen er aan te pas om onderdelen van de Merwede te verwijderen

Aanleg- en versterking dijken

De dijkversterking en de aanleg van enkele nieuwe dijken, zoals in Grevenbicht, is in volle gang, of staat op het punt te beginnen.

De dijkwerkzaamheden maken deel uit van het project Grensmaas en zijn volgens contractuele afspraken openbaar aanbesteed. Aannemer Martens en Van Oord is inmiddels aan het werk in onder meer Nattenhoven, Grevenbicht, Visserweert en Meers.

Flying Eye maakte luchtopnamen van de werkzaamheden in Visserweert. Druk hier om het korte filmpje te bekijken van de dijkwerkzaamheden en de zand- en grindtransporten.

grensmaas

Spontane kunst in natuur Borgharen

De natuur in Borgharen ontluikt meer en meer. Maar niet alleen de natuur. Wandelaars stuiten soms ook op spontane kunstuitingen. Een beschilderde torso op een oud olievat bijvoorbeeld. Zomaar aan komen waaien? Of toch een kunstenaar die geïnspireerd door de Maas dacht een eigen creatie achter te moeten laten?

grensmaas
Spontane Grensmaaskunst

Wasbeurt

De grindproductie in Trierveld is alweer enkele maanden aan de gang. Het werkproces op verwerkingsinstallatie Rotterdam levert soms fraaie, bijna kunstzinnige beelden op. Zoals dit detail van het wasproces met op de achtergrond het grinddepot.

grensmaas
Het wasproces met op de achtergrond het grinddepot

Eiland

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat Visserweert weer een eiland in de Maas wordt. De contouren van het grondverzet, de rivierverruiming en de grindwinning wijzen op de toekomstige status aparte van Visserweert.


Het eiland krijgt definitief vorm als volgend jaar de hoogwatergeul is afgegraven. Het college van B en W en de gemeenteraad van Echt-Susteren zijn dinsdag 20 juni op werkbezoek geweest bij het Consortium en hebben daarbij ook de werkzaamheden in Visserweert bekeken. ,,Snelle, daadkrachtige besluitvorming en prima uitvoering", zijn de trefwoorden die de samenwerking karakteriseren, zo hielden wethouder Peter Pustjens en directeur Kees van der Veeken van het Consortium de gemeenteraad voor.

grensmaas
Het toekomstige eiland in de Maas

Lage waterstanden Grensmaas

De extreme droogte in de afgelopen weken heeft ook tot bijzonder lage waterstanden in de Grensmaas geleid met een afvoer van slechts dertig kuub per seconde.


Op sommige plekken was het mogelijk de rivier gewoon te voet over te steken, zoals in Elsloo en Borgharen. Dat deden ook de Konikpaarden en Galloways die vorige week in Bosscherveld gesignaleerd werden.

grensmaas
In Borgharen werd er niet alleen gelopen door de Maas,
maar ook gebivakkeerd en gerecreëerd in het gebied van de rivierverruiming.

Wandelroutes uitgezet

De inwoners van Grevenbicht kunnen in de avonduren en de weekenden weer een ommetje maken aan de rand van hun dorp dat de komende jaren tot het werkgebied van Consortium Grensmaas hoort. Het Consortium heeft op verzoek van de bewoners routes uitgezet die gemarkeerd zijn met info- en verbodsborden.

grensmaas
Aanwijzingen voor wandelaars

Grensmaasmiddag Bosscherveld

Ongeveer 150 inwoners van de Maastrichtse wijk Boschpoort hebben zaterdag 24 juni informeel over de uitvoering bijgepraat met een delegatie van Consortium Grensmaas.


Dat gebeurde op het terrein van Hoeve de Ploeg van de familie Bergmans bij een hapje en een drankje. De bezoekers van de Grensmaasmiddag konden ook met een sloep een rondvaart maken, waarbij baggermolen Friesland van dichtbij te bekijken was.

Het werk in Bosscherveld is na een pauze van ruim zes jaar in 2016 weer opgestart.

grensmaas
Beeld van de Grensmaasmiddag in Bosscherveld

Voortgang

De werkzaamheden van Consortium Grensmaas strekken zich inmiddels uit van Visserweert tot in Nattenhoven, waar ook gestart is met de aanleg van de werkweg. In Trierveld is die werkweg inmiddels ook geasfalteerd. Bosscherveld, Trierveld en Visserweert zijn de locaties waar de grindwinning zich concentreert.

grensmaas

grensmaas
Werkzaamheden in Nattenhoven en een beeld van de werklocatie Trierveld

De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Jac Beekers, Flying Eye, Nol Roberts en Consortium Grensmaas

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter