klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
grensmaas
grensmaas

Extra nieuwsbrief augustus 2017

Programma open Grensmaasdag in detail klaar

De details van het programma voor de open Grensmaasdag op zaterdag 9 september zijn bekend.

Het publiek krijgt die dag van 10 tot 17 uur een gevarieerd, spectaculair en leerrijk programma aangeboden over de hoogwaterbescherming, de natuurontwikkeling en de grindwinning langs de Maas. Het is de eerste en voorlopig ook laatste keer dat het publiek de werklocatie kan bekijken. Pas over drie jaar wordt de volgende open dag georganiseerd. De toegang is gratis en bovendien krijgt elke bezoeker 2 consumptiebonnen voor een kop koffie, of een glaasje fris. De open dag vindt plaats op de imposante werklocatie Trierveld van Consortium Grensmaas aan de Parallelweg tussen Schipperskerk en Visserweert. Op dat terrein is voldoende parkeercapaciteit. Borden geven de route naar de parkeerplaatsen aan. Om verkeersproblemen te voorkomen worden bezoekers uit omliggende dorpen geadviseerd de fiets te nemen. Op het terrein is een bewaakte fietsenstalling aanwezig.

grensmaas

Trierveld is de locatie van de open Grensmaasdag

Spectaculaire zandsculpturen

Het project Grensmaas loopt nu tien jaar. Op 31 december 2017 wordt een van de belangrijkste doelstellingen behaald: de bescherming van de inwoners tegen overstromingen zoals in 1993 en 1995. Om dat te bereiken heeft de Maas in plaatsen als Itteren, Borgharen, Geulle aan de Maas, Illikhoven en Sittard-Geleen al honderden hectare meer ruimte gekregen om water af te voeren. Ook wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan dijkversterkingen op een traject van twaalf kilometer.

De wijze waarop Consortium Grensmaas die rivierverruiming gestalte geeft, wordt op spectaculaire wijze in beeld gebracht met twee grote zandsculpturen. De ene sculptuur toont de oude situatie: een Maas die ingesloten door hoge oevers langs de Limburgse dorpen stroomt. De andere sculptuur toont de nieuwe Grensmaas: een rivier die volop ruimte heeft en geflankeerd wordt door uitgestrekte natuurgebieden in ontwikkeling. De sculpturen worden gemaakt door Carving.nl, Sculpting Company uit Schimmert.

grensmaas
Een voorbeeld van de zandsculpturen van Carving.nl

Boottochten en flyboarding shows

Voor bezoekers ligt er ook een grote rondvaartboot afgemeerd in de werkhaven van de locatie Trierveld die vier of vijf tochtjes op het Julianakanaal maakt. Per keer kunnen zo'n 200 mensen mee.

De eerste tocht gaat om 10.30 uur van start en duurt ruim een uur. De tocht leidt ook door de sluis in Born waar de boot wordt geschut met een verval van meer dan tien meter. Een deskundige van Rijkswaterstaat geeft tekst en uitleg tijdens de tocht. Ook over de werking en de modernisering van de sluis.

In de haven kunnen bezoekers ook genieten van enkele spetterende shows van het flyboard team, met de drie beste flyboarders van Nederland. Het zijn ware kunstenaars die enkele meters boven water adembenemende capriolen uithalen op hun skyboard.

grensmaas
Spectaculaire flyboard-shows in de werkhaven

Huifkartochten en mooie panorama's

De rivierverruiming in Koeweide is ook een van de programma-onderdelen. Twee huifkarren staan klaar om belangstellenden naar de nieuwe oevers van de Maas te brengen. Daar krijgen ze tekst en uitleg over de natuurontwikkeling die zich de komende jaren razendsnel manifesteert.

Busjes rijden permanent op en neer om mensen naar de top van een ongeveer 30 meter hoog grinddepot te brengen. Die locatie biedt niet alleen een adembenemend uitzicht over Trierveld, Koeweide en Visserweert. Dat panorama reikt tot in Beek en de Vlaamse grensstreek. Wie liever niet de hoogte opzoekt, kan ook de diepte in. Er kan gewandeld worden door de onderaardse tunnels van het voordepot nabij de werkhaven. Een dubbeldeks bus zorgt voor het vervoer naar de hoogwaterbrug in Visserweert. Die brug biedt niet alleen een goed beeld van de rivierverruiming maar toont ook de voortgang van de aanleg van een nevengeul, waardoor Visserweert uiteindelijk weer een eiland in de Maas wordt. Voor mensen die slecht ter been zijn, staat een apart busje klaar om ze toch de belangrijkste onderdelen van het programma te laten beleven.

grensmaas
Het panorama boven op het grinddepot

Armada

De vele liefhebbers van de vaak speciaal voor het project Grensmaas geconstrueerde graafmachines, kranen en dumpers komen ook aan hun trekken. Het complete materieel van Consortium Grensmaas staat opgesteld voor het publiek.


Een van de meest bijzondere machines van deze armada is de grootste dragline van Nederland, die speciaal voor de open dag in productie is. Zomaar een paar details: de dragline heeft een arm van 36 meter lengte, kan tot meer dan twintig meter diepte graven en haalt 4000 ton grind per werkdag boven water. Elke hap in de bodem levert elf ton zand en grind op. Ook een ander deel van het machinepark is in bedrijf. Dumpers en vrachtauto's staan met chauffeurs op een speciaal parcours in het gelid om kinderen een spannend ritje te bieden. Voor de jeugd zijn er tal van activiteiten. Zo is er een reuzenspringkussen en kunnen kinderen grind beschilderen. Ook is er een natuurparcours, dat met blote voeten genomen moet worden.

grensmaas
Het materieel van Consortium Grensmaas is van dichtbij te bekijken voor het publiek

grensmaas
Kinderen kunnen grindstenen beschilderen

grensmaas
Spannende ritjes voor de jeugd

Muziek

De open dag wordt opgeluisterd met optredens van muziekgezelschappen uit de regio.

Zo is er een mini-concert van een half uur van het Maaslandse Kozakkenkoor. De drumband van schutterij Gregorius uit Illikhoven zorgt voor spektakel. Ook harmonie Concordia uit Obbicht en enkele zaate hermeniekes uit de regio treden op.

Markt en modelvliegtuigen

De open Grensmaasdag biedt een markt met zo'n twintig kraampjes. Daar presenteren zich onder meer de natuurorganisaties Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, IVN, Ark en Regionaal Landschap Kempen en Maasland uit Vlaanderen.

De gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren, WML en Waterschap Limburg zijn ook aanwezig op de markt. Net als de modelvliegclub Swentibold en producenten van streekproducten. De leden van de modelvliegclub tonen ook hun kunsten met hun miniatuurtoestellen. Bij de markt hebben de grindbedrijven hun producten uitgestald. In de nabijheid van de markt staat een grote tent waar bezoekers even kunnen uitrusten met een hapje en een drankje. Uiteraard krijgen bezoekers via brochures, folders en een film alle mogelijke informatie over het project Grensmaas. Bovendien staan zo'n 50 vrijwilligers klaar om eventuele vragen te beantwoorden. De open Grensmaasdag is een coproductie van Consortium Grensmaas en Rijkswaterstaat Maaswerken.

De foto's in deze nieuwsbrief zijn van Jac Beekers, Consortium Grensmaas, Carving.nl, Cascade en Flyboardteam

Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter
Onderaars