grensmaas
grensmaas

Nieuwsbrief: mei 2016

Vier sterren voor Grensmaasopera

De reeks uitvoeringen van de landschapsopera De Grensmaas vertelt zijn succesvol van start gegaan met lovende recensies. Dagblad De Limburger waardeerde de opera zelfs met vier sterren. Recensent Guus Urlings besloot zijn bijdrage met de conclusie: ,,Je zou meteen weer terug willen." Ook de reacties van de bezoekers zijn tot nu toe erg lovend.

Voor de laatste drie uitvoeringen zijn komend weekeinde alleen nog kaartjes op vrijdag 20 en zondag 22 mei beschikbaar.

grensmaas

Muzikanten en zangeres op de grindverwerkingsinstallatie de Rotterdam 15 tijdens de première op vrijdag 13 mei.

Nog meer kunst

Ook op andere fronten inspireert het project Grensmaas kunstenaars tot mooie creaties. In Galerie Marie in het kerkje van Schipperskerk is zaterdag 14 mei de expositie Uit de klei getrokken officieel geopend met schilderijen, foto's en keramiek.

Een deel van het werk is gebaseerd op de uitvoering van het project Grensmaas in het Trierveld in Sittard-Geleen. De titel van een van de composiet schilderijen van Erik Pluis heet zelfs Consortium. Erik Pluis bekeek de werkzaamheden in het Trierveld om zijn abstracte werk de juiste sfeer te kunnen meegeven.

De expositie in Galerie Marie is het weekeinde van 20, 21 en 22 mei nog te bekijken.

Monument Borgharen

Borgharen heeft z'n monument dat herinnert aan het vermaarde paardengraf dat in juni 2010 werd blootgelegd. Op exact dezelfde locatie waar het massapaardengraf werd aangetroffen, drapeerde kunstenaar Adri Verhoeven een lint van 65 grindblokken. Die grindblokken staan symbool voor de 65 paardenskeletten in het graf. Als extra landmark zijn er bij het monument vier opvallende gepolijste, zwarte stenen geplaatst.

grensmaas

Wethouder Van Grootheest verklaarde het monument in Borgharen voor geopend met de onthulling van een infobord

In aanwezigheid van onder meer een bewonersdelegatie uit Itteren en Borgharen onthulde Maastrichts wethouder Gerdo van Grootheest op vrijdag 22 april het infobord met de historische context van het paardengraf en een verwijzing naar de permanente expositie in Kasteelhoeve Hartelstein in Itteren. Van Grootheest sprak zijn complimenten uit over de samenwerking tussen gemeente en Consortium Grensmaas.

grensmaas

Het monument dat herinnert aan het paardengraf

Hoogwaterbrug

De uitvoering van de locatie Illikhoven/Visserweert gaat een nieuwe fase in. Eind deze maand gaat de bouw van de hoogwaterbrug van start met de inrichting van het bouwterrein. De aanleg van de brug duurt vierenhalve maand. Medio oktober kan de brug in gebruik worden genomen.

De bewoners van Illikhoven en Visserweert zijn deze week in een brief in hoofdlijnen op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. Op dinsdag 31 mei worden ze tijdens een infoavond gedetailleerd geïnformeerd over de bouw van de brug.

Glana Nova

Consortium Grensmaas was zaterdag 23 april in Munstergeleen een van de genodigden voor de opening van de nieuwe wandelroute langs de opgeknapte Geleenbeek: het project Glana Nova.

In aanwezigheid van onder meer een bestuurlijke organisatie van de gemeente Sittard-Geleen, het IVN-Limburg en Waterschap Roer en Overmaas werd een beeldhouwwerk onthuld met de afbeelding van de Keltische riviergod Glanis. Consortium Grensmaas leverde de grote steen voor dat beeldhouwwerk.

Het kunstwerk is gemaakt door frater Leo Disch, steenhouwer van de abdij in Mamelis. Leo heeft de steen zelf uitgezocht op de werklocatie van Consortium Grensmaas in Itteren.

Op de wandelroute langs de Geleenbeek hebben vele tientallen vrijwilligers van het IVN ervoor gezorgd dat de oude natuur weer in ere is hersteld. Op de wandelroute is een reeks panelen geplaatst met informatie over het gebied.

grensmaas

De Keltische god Glanis afgebeeld op grind uit Itteren

Archiefkast (I)

,,De bodem is als een archiefkast waarvan de deur tijdens afgravingen maar één keer opengaat."
Mooie woorden van Jan Roymans van archeologisch bureau Raap. Raap zorgt voor de archeologische begeleiding tijdens de uitvoering van het project Grensmaas.

Jan heeft de afgelopen jaren bakken vol kleinere vondsten verzameld op de diverse werklocaties. Wapentuig, maar ook veel scheepsresten. ,,Alom werd verwacht dat we hier of daar ook wel op een schaapswrak zouden stoten. Maar de Maas viel in vroeger tijden regelmatig droog en dan was het verplicht om scheepswrakken te ruimen." Wat wel herinnert aan de scheepvaart zijn vondsten van schoorbomen, scheepshaken en hoefijzers van de paarden die werden ingezet om de schepen te trekken. ,,Maar ook sleutels en lepels die overboord zijn geraakt. Net als de molenstenen die als scheepsvracht waarschijnlijk verloren zijn gegaan tijdens een storm en in Geulle aan de Maas zijn teruggevonden"

Archiefkast (II)

Veel van die kleinere vondsten krijgt Jan trouwens op een presenteerblaadje aangeboden. In de verwerkingsinstallaties in Itteren zorgt een magneet ervoor dat metalen voorwerpen worden gescheiden van zand en grind. Dat heeft ook een heel arsenaal aan wapentuig vanaf de vroege middeleeuwen opgeleverd. Van bijlen, tot pijlpunten en delen van zwaarden.

Jan Roymans: ,,Al die vondsten vertellen het verhaal van de Maasvallei. Van de scheepvaart, de handel, het strijdtoneel tijdens oorlogen en de agrarische activiteiten. Bijzonder voor de archeologie is dat het gebied op zo'n grote schaal onderhanden wordt genomen, zodat je de complete geschiedenis van de Maasvallei in beeld kunt brengen. Probleem is het ontbreken van geld om ook die kleinere vondsten te conserveren. Het zijn vondsten die toch eigenlijk ook van ons allemaal zijn."

grensmaas
Enkele voorbeelden van de vondsten van Jan Roymans

Voortgang

Consortium Grensmaas richt nu ook de aandacht op de herstart van de uitvoering op de locatie Bosscherveld. Eind van dit jaar moet baggermolen Friesland weer aan het werk zijn in Bosscherveld. Waarschijnlijk in september begint op die locatie het werk weer.

De grindwinning in de rivierverruiming in Itteren is vrijwel klaar. De uitvoering van de recreatievijver in Itteren-zuid is halverwege. Eind dit jaar wordt een van de twee verwerkingsinstallaties in de werkhaven van Itteren ontmanteld. Die installatie verhuist naar de werkhaven in Trierveld.

In Trierveld wordt volop gewerkt aan de aanleg van de doorvaart van het Julianakanaal naar de werkhaven.
Voor een filmpje over die werkzaamheden klik hier.

grensmaas

Inmiddels is ook de rivierverruiming in Koeweide van start gaan.
Voor een korte filmimpressie klik hier.

grensmaas

Ook bij de werkhaven in Trierveld is volop activiteit. Daar krijgen de loswal en de instortbunker van het grinddepot langzaam maar zeker gestalte.
Voor een overzicht klik hier.

grensmaas

De foto's in deze nieuwsbrief zijn van:
Consortium Grensmaas, archeologisch adviesbureau Raap, stichting Ragen en Flying Eye
Consortium Grensmaas B.V. | Verloren van Themaatweg 11 | Postbus 36 | 6120 AA Born | info@consortiumgrensmaas.nl
twitter